Zprávy k auditu o možném Babišově střetu zájmů připraví Evropská komise do půlky května

Závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v České republice kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), připraví příslušná ředitelství Komise do 15. května. Praha pak bude mít dva měsíce na reakci. Po uzavřeném jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu s komisařem EU Güntherem Oettingerem to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Po všech těch reakcích českého premiéra a české vlády tak je červenec finální datum, kdy by měla být celá záležitost uzavřena. Pokud někdo z aktérů nebude ten proces zdržovat,“ uvedl Zdechovský po jednání.

Komisař Oettinger podle něj na výboru také uvedl, že auditoři se zaměřili i na možný konflikt zájmů ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). 

Špatná zpráva pro voliče i celou EU, zhodnotil postup Komise jeden z členů poslaneckého výboru

„Komisař Oettinger nás ubezpečil, že nás bude dál informovat o celé situaci,“ řekla novinářům po jednání poslankyně Martina Dlabajová (ANO), kterou na komisařově vystoupení nic nepřekvapilo. Připomněla, že celá věc je složitá a Komise na ní pracuje. „Nějaký čas to chce. Myslím, že komisař jasně řekl, že k tomu chce přistupovat zodpovědně a chce k tomu mít potřebný čas, aby mohl dát jasný závěr,“ poznamenala Dlabajová. Nad přesným načasováním dalšího postupu ale podle ní visí otazník.

Také další z europoslanců, který ale kvůli uzavřenému charakteru jednání hovořil s novináři jen mimo záznam, ocenil, že Komise věc bere s plnou vážností. Dal ale zároveň najevo zklamání, že věc nebude definitivně uzavřena před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

„To je špatný signál, špatná zpráva českým voličům i všem v EU, kdo si nepřejí konflikt zájmů,“ prohlásil tento účastník jednání. Připomněl, že Komise měla potřebné informace už loni v září, jednat ale začala až na přelomu loňského a letošního roku.

EK přestala vyplácet dotace Agfrofertu

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle jejího právního názoru může i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Čeští Piráti nedávno Evropskou komisi vyzvali, aby předběžné závěry auditu zveřejnila.

O situaci v Česku se eurokomisař Oettinger krátce zmínil už na plénu europarlamentu koncem března. Tehdy připomněl, že Evropská komise požádala Babiše o informace, jaké kroky učiní, aby se konfliktu zájmů vyhnul, a zda je také skutečně udělal. Před europoslanci také uvedl, že výsledky auditu i dopisy z české vlády Komise nyní analyzuje.

Europarlament loni v prosinci vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o dotace pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.