Fámy o únosech dětí spustily ve Francii vlnu útoků na Romy. Násilí se stupňuje i v Itálii

Horizont ČT24: Ve Francii a Itálii se množí útoky na Romy (zdroj: ČT24)

Ve Francii a Itálii v poslední době přibývá útoků na Romy. Na pařížských předměstích napadlo několik desítek lidí jejich tábory po falešných zprávách šířených po internetu, podle nichž Romové unášejí děti a mladé ženy pomocí bílé dodávky. V Itálii zase protestují místní obyvatelé proti zřizování přechodných ubytoven pro Romy v jejich komunitě.

K útokům už došlo na předměstích na severu Paříže – v Saint Denis, či Bobigny – ale také na jihu, nedaleko letiště Orly. Desítky mužů ozbrojených holemi a noži vyrazily na několika místech k romským příbytkům a zapálily jim obytné vozy. „V noci přišlo asi patnáct lidí a zapálili naše příbytky, říkali nám, že všichni zemřeme i s našimi dětmi. Není to normální. Je to rasismus,“ říká obyvatel napadeného tábora. 

Zatčeny byly dvě desítky mužů. Policisté zpřísnili ochranu romských táborů a některých komplikovaných částí francouzské metropole. Romské komunity na pařížském předměstí ale stále žijí ve strachu. Bojí se vycházet, děti nechodí do školy, muži drží v noci hlídky. 

Francouzská policie apelovala na veřejnost, aby nepodléhala falešným tvrzením. Situaci sleduje a nemá žádné hlášení o únosech. Příčinou falešných zpráv mohlo být nepravdivé svědectví několika dětí. „Dvě děti přišly se svými rodiči svědčit o údajném únosu a ukázalo se, že nemluví pravdu, což přiznaly,“ uvedl Francois Leger, policejní ředitel departmentu Seine-Saint Denis.

K podobným projevům netolerance v souvislosti s romskými komunitami nedochází jen ve Francii, ale také v Itálii.

Italská policie řeší útok na romský tábor v departmentu Torre Maura na jižním předměstí Říma, kam bylo přemístěno šest desítek Romů do provizorního centra. Po útocích lehla část příbytků popelem. Asi dvě stovky místních protestovaly proti přítomnosti Romů, přičemž lidé skandovali „Nechceme tu žádné tábory“.

Protesty pomáhaly organizovat místní krajně pravicové strany. „Prokurátor zahájil vyšetřování jako rasový útok. Nemůžeme se ztotožnit s rasovou nesnášenlivostí. Musíme bojovat proti těm, kdo tuto rasovou nenávist přímo vyvolávají. Mluvím o stranách jako Casapound a Forza Nuova,“ uvedla starostka Říma Virginia Raggi.