V Brazílii zatkli bývalého prezidenta Temera. Čelí obviněním z korupce

Brazilská policie zatkla bývalého prezidenta Michela Temera kvůli obviněním souvisejícím s největší korupční aférou v historii země. Podle médií o tom informovaly brazilské justiční orgány. Temer již minulý rok čelil několika obviněním z korupce a praní špinavých peněz, avšak před zatčením jej chránila prezidentská imunita.

„Byl zatčen v Sao Paulu,“ řekl agentuře AFP mluvčí prokuratury z jiného velkého brazilského města Rio de Janeiro. Právě tamní soudce Marcelo Bretas vydal podle médií zatykač a Temer byl ihned letecky přepraven do Ria. Temer, který veškeré spojování s korupcí odmítá, své zatčení v telefonátu s televizí CBN označil na „barbarský čin“.

Obvinění se podle brazilských médií týká úplatků, kterými si údajně státní firma Electronuclear provozující jaderné elektrárny zavazovala politické lídry Temerova pravicového Brazilského demokratického hnutí (MDB).

Politici této strany kontrolovali energetický sektor v letech, kdy byly podepsány některé pro stát zjevně nevýhodné smlouvy. Vysoké úplatky se konkrétně týkaly stavby jaderné elekrtárny Agra 3. Temer sám je obviněn z toho, že řídil organizovanou skupinu, která si celkem nezákonně vydělala až 1,8 miliardy realů (10,6 miliardy korun).

Temer již z minulého roku čelí několika dalším obviněním. Podle prokuratury například ovlivňoval chod brazilských přístavů ve prospěch společnosti Rodimar S.A. výměnou za úplatek. Podezřelý je i z příjímání úplatků od stavební firmy Odebrecht, kolem níž se točí skandál zasahující významné politiky celého brazilského stranického spektra.

Parlament hlasoval o jeho vydání soudu během jeho působení v roli hlavy státu dvakrát, Temer však pokaždé získal dost hlasů, které jej podržely. Prezidentem se stal v roce 2016 z funkce viceprezidenta poté, co parlament kvůli jinému vyšetřování sesadil jeho předchůdkyni Dilmu Rousseffovou. Ve funkci jej letos nahradil krajně pravicový politik Jair Bolsonaro, který v kampani sliboval skoncovat s korupcí vysoce postavených politiků.