Evropská komise: Pokud Británie neodejde z Unie do eurovoleb, musí hlasovat také

Jestliže bude Velká Británie členem Evropské unie i v době konání květnových voleb do Evropského parlamentu (EP), bude se jich muset zúčastnit. Uvedl to mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Pravděpodobnost odkladu brexitu či jeho délku ale odmítl komentovat. Před odkladem brexitu, který by přesáhl termín voleb do Evropského parlamentu plánovaných na 23. až 26. května, už dříve varovali i právní experti německého Spolkového sněmu.

„Nejprve potřebujeme vidět odůvodněnou žádost Británie, pak to bude v rukou vůdců sedmadvacítky, kteří rozhodnou,“ prohlásil Schinas k případnému odkladu brexitu.

Při rozhodování šéfů států a vlád bude přitom kladen důraz na „zajištění fungování institucí EU a budou rovněž brány v potaz důvody odkladu a jeho možná délka“. 

Experti Spolkového sněmu: Pokud bude Británie v EU, volby pořádat musí

Německo
Zdroj: ČT24

Před právními důsledky odkladu brexitu za termín konání voleb do Evropského parlamentu varovali začátkem března i experti německého Spolkového sněmu na evropské právo. Podle jejich stanoviska, o kterém informoval server deníku Die Welt, by museli Bitové – ač už na odchodu z Unie – ve volbách hlasovat.

„Neuskutečnění voleb do Evropského parlamentu ve Velké Británii v případě prodloužení vyjednávací lhůty podle článku 50 vyvolává hluboké právní obavy jak s ohledem na aktivní a pasivní volební právo unijních občanů, tak i s ohledem na možné právní důsledky neuskutečnění voleb ve Spojeném království,“ citoval Die Welt ze zprávy.

Pokud se Velká Británie nebude voleb do Evropského parlamentu účastnit, přestože koncem května bude stále členem Unie, „britským státním občanům žijícím ve Velké Británii budou odepřena základní práva, která mají na základě statusu občanů EU,“ varovali právníci.

Evropská komise by následně mohla proti Velké Británii zahájit řízení kvůli porušení práva a s žalobou by se mohli na britské soudy kvůli odepření svých volebních práv obrátit i samotní Britové. 

Tusk chce požádat země EU o souhlas s dlouhým odkladem

Dolní sněmovna britského parlamentu by měla o tom, zda požádá o odklad odchodu země z EU, rozhodnout ve čtvrtek večer. Nyní je termín brexitu stanoven na 29. března, premiérka Theresa Mayová předloží poslancům návrh pro odklad do 30. června.

Předseda Evropské rady Donald Tusk ale na Twitteru napsal, že příští týden vyzve představitele zemí evropské sedmadvacítky ke schválení delšího odkladu brexitu, „aby (Spojené království) mohlo přehodnotit svou brexitovou strategii a vybudovat na ní shodu“.

Pokud Londýn o odklad skutečně požádá, musí s ním souhlasit všech zbylých sedmadvacet členských zemí Unie.