Trumpovo rozhodnutí o clech Babiš těžko ovlivní. Lidsky by si spolu ale mohli rozumět, říká Cyril Svoboda

Svoboda: Babiš a Trump mají podobné životopisy. Je předpoklad, že by si mohli rozumět (zdroj: ČT24)

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem může mít výrazný dopad na Českou republiku. Co se ovšem týče zásadnějších rozhodnutí americké administrativy, tedy uvalení cel na dovoz aut z Evropy, tak prý nelze čekat, že by měla schůzka větší význam. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se bude úspěch jednání poměřovat zejména tím, jak si Trump s Babišem lidsky „sednou“.

Hlavním tématem Babišova jednání s Trumpem má být zvažované uvalení cel na dovoz evropských aut do USA. Český premiér chce americkému prezidentovi zdůraznit, že tento krok by významně poškodil českou ekonomiku.

Podle Svobody je ovšem nutné si uvědomit, že na základě jednání s Babišem Trump své rozhodnutí nijak nepřehodnotí, rozhodující pro něj budou jednání se silnějšími hráči EU, tedy zástupci Německa a Francie. „Možná, že si budou dobře rozumět lidsky. Ale rozhodnutí o uvalení cel je na debatu s jinými, s velkými lídry Evropy,“ ujišťuje Svoboda.

Babiše nedoprovází žádný z ministrů

Za americkou stranu bude jednání vedle prezidenta Trumpa přítomný viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry a poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Naproti tomu se na české straně neobjeví vedle premiéra žádný ministr. Společně s Andrejem Babišem dorazí do Bílého domu velvyslanec Hynek Kmoníček, náměstek ministerstva zahraničí Martin Povejšil, náměstek ministerstva obrany Jakub Landovský a místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Podle Svobody bylo složení delegací přijato oboustranně, absence členů české vlády tedy Američanům nijak nevadí. „Takto se dohodli a vede to k efektivitě jednání. Důležité je, kdo je vůdce, kdo je lídr celé delegace,“ míní bývalý ministr zahraničí.

Ze složení české delegace lze podle Svobody také usuzovat to, že se premiér snaží vtisknout zahraniční politice svůj rukopis. „Všechna ta setkání dokládají, že návštěva je úspěšná. Je to i úspěch Úřadu vlády a premiéra, o tom se nedá diskutovat,“ dodává Cyril Svoboda, který nyní působí jako poradce premiéra pro legislativní záležitosti.

„Jak to setkání dopadne, můžeme jen soudit. Samozřejmě v zájmu České republiky je, aby návštěva dopadla dobře. Velmi záleží na vzájemné chemii a porozumění. Lidský dopad hraje velkou roli,“ upozorňuje Svoboda, podle kterého by si ale oba státníci mohli rozumět díky velmi podobnému životopisu.

Oválná pracovna? Překvapivě malá

Cyril Svoboda se osobně účastnil cest českých premiérů do Washingtonu jako ministr zahraničí. Zažil tedy na vlastní kůži atmosféru v Oválné pracovně, legendární kanceláři amerických prezidentů.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Moje první velké překvapení bylo, že se mi ta místnost zdála poměrně malá. Čekal jsem, že místnost, kde se odehrává světové dění, mnoho velkých setkání, je mnohem větší,“ vzpomíná Svoboda.

„Ale je to velký zážitek, být v Bílém domě. Na druhou stranu, když se podíváte na budovu, kterou Ceausescu vytvořil v Bukurešti… tam se dá v jeho kanceláři jezdit na koloběžce, jak je obrovská. Takže je vidět, že pro vládnutí stačí malý prostor,“ uzavírá Cyril Svoboda s úsměvem.