Lidem je potřeba pomáhat v místech, kde žijí, řekl Babiš na summitu EU a Ligy arabských států

Události: První summit Ligy arabských států a Evropské unie (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém projevu na summitu Evropské unie a Ligy arabských států označil za klíčová témata bezpečnost a migraci. Lidem je podle něj potřeba pomáhat v místech, kde žijí, a je potřeba zaměřit se na řešení příčin migrace.

„Ti, kdo byli nuceni odejít z domovů, zasluhují šanci znovu začít své životy a postupně budovat blahobyt. Domnívám se, že to bez naší pomoci nedokážou. Nemyslím si, že je pro kohokoli prospěšné, když převaděči lidi nakládají a vykládají a ti pak končí na odlehlých místech. Budeme-li proti organizovanému zločinu bojovat společně, můžeme uspět a s obchodováním s lidmi skoncovat,“ řekl na summitu český premiér.

Podle Babiše  je třeba se zaměřit na kořeny migrace – tedy na chudobu, nedostatek příležitostí a špatné ekonomické vyhlídky. „Je zřejmé, že lidé nebudou utíkat, budou-li jejich domovy ekonomicky stabilní a bezpečné,“ uvedl premiér.

Babiš: Česko je v regionech zasažených migrací aktivní

Česko je aktivní v oblastech zasažených migrací a uprchlickou krizí na Blízkém východě v severní Africe, domnívá se Babiš. „V poměru na občana jsme jedním z největších přispěvatelů do unijního svěřeneckého fondu pro Afriku. Jsme přítomni také v Jordánsku, Libanonu a Iráku,“ připomněl.

Vyjádřil také naději, že pevné partnerství mezi Evropou a arabskými státy pomůže naplnit cíle obou těchto společenství, kterými jsou blahobyt, stabilita a mír.

Před svým odletem do Prahy pak Babiš novinářům na dotaz, jak hodnotí význam summitu, řekl, že nikdo nečekal, že se něco dojedná, a že velký význam mají bilaterální schůzky. V projevech účastníků se podle něj ukázalo, že EU nemá totožný názor například na migraci. Některé státy považovaly za nejdůležitější otázku Palestiny, kterou se světu nepodařilo vyřešit desítky let. „Je dobře, že summit byl, pro nás to byla dobrá bilaterální jednání, navázání kontaktů,“ sdělil.

Summit EU-LAS se konal v neděli a v pondělí v egyptském Šarm-aš-Šajchu. Šlo o první setkání politiků z více než čtyřiceti zemí v tomto formátu. Hlavními tématy byly migrace, globální změny klimatu, ekonomická spolupráce a konflikty na Blízkém východě.