Ruská Nová země v pohotovosti. Odlehlý region čelí „invazi“ ledních medvědů

Ruské úřady vyhlásily nouzový stav na souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu kvůli velkému množství ledních medvědů, kteří se objevili v obydlených oblastech. Zvířatům se už několikrát podařilo dostat do obytných i veřejných budov a došlo také k několika útokům, píše server BBC News.

Zdroj: Reuters Autor: Susanne Miller/US Fish and Wildlife Service

Oteplování nutí šelmy k pohybu

Život ledních medvědů ovlivňují klimatické změny. Jak ledu ubývá, často jsou nuceni měnit způsoby lovu a migrovat, aby našli potravu – tentokrát se dostali do obydlených částí Nové země. V odlehlém ruském regionu žije několik tisíc lidí.

U osady Bělušja Guba už napočítali 52 medvědů, přičemž šest až deset se u domů vyskytuje pravidelně. Starosta osady Žiganša Musin sdělil, že nejméně pěti šelmám se podařilo dostat na území místní vojenské základny. „Jsem tady od roku 1983, ale takhle početná invaze tu ještě nebyla,“ prohlásil starosta.

„Lidé se bojí opustit domovy, rodiče nechtějí nechat své děti chodit do školy nebo do školky,“ upozornil starostův zástupce Alexandr Minajev.

Odstřel odmítají ochránci zvířat

Zvířata přestala reagovat na varovné signály, úřady se tak obávají, že budou zapotřebí drastická opatření. V Rusku jsou ovšem lední medvědi považováni za ohrožený druh a federální agentura pro ochranu životního prostředí odmítla povolit odstřel.

Podobných problémů v oblasti přibývá. V roce 2016 uvázlo pět ruských vědců na několik týdnů na vzdálené meteorologické stanici na jednom z ostrovů východně od Nové země poté, co je lední medvědi obklíčili.

Lední medvědi možná do pár dekád zmizí z arktické přírody

Lední medvědi musejí ulovit a sníst jednoho tuleně každých pět až deset dní, jinak dramaticky ubývají na váze. Vynucená klimatická dieta spolu se ztenčováním ledové plochy nabízí nepříznivou prognózu: lední medvěd dosavadním tempem na většině míst do padesáti až sedmdesáti let vyhyne.

Hlavním viníkem je teplejší voda v oceánech, což způsobil částečně člověk a částečně přirozený vývoj. Jen od počátku tisíciletí populace těchto šelem klesla o pětinu, vyplývá ze studie, kterou loni zveřejnil tým amerických vědců v prestižním časopise Science.

Studie: Ohrožení lední medvědi 694.86 KB
Před rokem šokovalo svět video kanadského fotografa a biologa Paula Nicklena, který natočil zuboženého vyhladovělého medvěda, jak bezcílně bloumá ledovou krajinou a po několika minutách se vyčerpaně sesouvá k zemi.

Jako jedna z největších šelem nemá lední medvěd na souši svého přirozeného nepřítele – jedinými protivníky jsou jiní lední medvědi nebo lidé. V současné době se počet ledních medvědů odhaduje asi na 26 tisíc.