Střety u Slavjansku neutichají. Mrtvé hlásí Kyjev i separatisté

Kyjev - Nejméně dvacet odpůrců prozatímní vlády v Kyjevě zahynulo při bojích o Slavjansk. Tvrdí to proruští separatisté, kteří sestřelili armádní vrtulník. Podle ministerstva vnitra při armádní ofenzívě zahynuli čtyři vojáci, 30 jich je zraněných. Separatisté tvrdě vzdorují i v Doněcku, kde vyplenili sídlo vojenského prokurátora. Situaci na východní Ukrajině by měla pomoci uklidnit Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Shodli se na tom německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov přitom tvrdí: Jsme ve válce s Ruskem.

Situace na východě Ukrajiny se neuklidňuje. Proruští separatisté potvrdili informaci, že ukrajinská armáda odřízla Slavjansk od spojení s Doněckem. Armádní helikoptéra dnes 
raketami zničila nákladní vlak, který se povstalci chystali obrnit a nasadit do bojů o město. Vzbouřenci ale jeden bojový vrtulník sestřelili. Pilot přežil. „Vpádu protivníků do města jsme mohli zabránit s velkým úsilím. Na naší straně je mnoho mrtvých, možná více než 20 lidí,“ oznámili podle ruských webů separatisté. O těžkých bojích hovořil i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Podle ministra armáda čelí asi 800 ozbrojenců, kteří mají k dispozici zbraně velkého kalibru a granátomety.

Centrum Slavjansku je nadále pod kontrolou separatistů, boje se ale podle svědků přesunují blíže do centra. Server BBC News uvedl, že ukrajinským vojákům se podařilo ovládnout televizní vysílač na slavjanském předměstí, který byl pod kontrolou rebelů. Ti se postupně z okrajů města přesouvají do středu.

Ukrajinská tajná služba zaznamenala i nové strategie rebelů. „Šíří třeba zkažené jídlo ukrajinským vojákům nebo místním, některé ženy pak využívají jako živé štíty,“ poznamenala mluvčí tajné služby Maryna Ostapenková.

Ukrajinský voják
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Evgeniy Maloletka

Z nepokojů v Oděse se obviňují Kyjev s Moskvou navzájem

V jihoukrajinské Oděse separatisté v neděli zaútočili na policejní stanici a osvobodili na sedmdesát zadržovaných aktivistů. Masové nepokoje, při kterých v pátek zahynuly desítky lidí a 200 se jich zranilo, byly podle úřadujícího ukrajinského premiéra předem připravenou provokací a „smrtelným útokem na Ukrajinu“ vedeným z Ruska. Napětí v Oděse nepolevilo ani během Jaceňukovy návštěvy. Do přístavního města přijel uctít památku 46 obětí. Zkritizoval policii, že nezasáhla už při prvních potyčkách, a slíbil důkladné vyšetřování.

„Zničení a rozdělení této země - to je ruský plán. Oděsa byla dva měsíce v klidu, dokud sem Rusové neposlali další lidi, aby vyostřili situaci,“ řekl při návštěvě města Jaceňuk. „Na Ukrajině je mnoho provokatérů a separatistů, kteří zorganizovali boje v Oděse, aby město ovládli. Byli koordinováni z jednoho centra, které je mimo Ukrajinu. Mezi organizátory a pachateli byla spousta lidí s ruskými pasy a známé firmy z Podněstří,“ dodal úřadující ukrajinský prezident Olexandr Turčynov.

Jan Šír, Institut mezinárodních studií, FSV UK

"Válka, z mezinárodněprávního hlediska – jakkoli nebyla vyhlášena – započala nejpozději 26.27. února, kdy došlo k ruskému výsadku na Krymu, po němž následovalo převzetí vládních budov a vypsání takzvaného kvazi referenda. Pak přišla anexe území suverénní Ukrajiny k Ruské federaci. Nicméně pokud jde o vyhrocení situace do podoby mezistátního konfliktu, to momentálně nevidíme."

Moskva naopak ukazuje na Kyjev - nepokoje podle ní vyprovokoval útok ukrajinských extremistů, za který zodpovídá vláda. Podle Kremlu se tak snaží získat autoritu.

Ukrajinské ministerstvo vnitra už vyslalo do Oděsy zvláštní prapor Národní gardy, který má pomoci se zajištěním bezpečnosti ve městě. Kyjev-1 je součástí zvláštních sil. Příslušníci praporu, který vznikl z dobrovolníků koncem dubna k ostraze metropole, nosí černé uniformy a jsou vyzbrojeni.

Konflikt v Oděse
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Moskva upozorňuje na „závažné porušování lidských práv“

Ruské ministerstvo zahraničí mezitím vydalo zprávu o stavu na Ukrajině, ve které Kyjevu vyčetlo závažné porušování lidských práv. Podle tohoto dokumentu čelí odpůrci prozápadní vlády „represím, fyzickému násilí a otevřenému banditismu“.   

Takzvaná Bílá kniha varuje, že násilí na Ukrajině by mohlo znamenat hrozbu pro celou Evropu, pokud bude bezpráví nadále tolerováno. „Doufáme, že tento fakt bude konečně přijat příslušnými mezinárodními organizacemi, které podle svého mandátu musí přispět k objektivnímu a nezpolitizovanému vyšetřování bezpočtu případů porušování lidských práv a zákonů na Ukrajině,“ uvádí dokument.

  • Zprostředkování ukrajinské krize navrhl Pan Ki-mun. Prý je v kontaktu s Ruskem, Ukrajinou, USA i EU. Do Kyjeva a do Moskvy míří jeho zmocněnec.

Německo kvůli napjaté situaci volá po další konferenci v Ženevě. Jednání na Ukrajině, které by podle německé kancléřky Angely Merkelové měla zprostředkovat OBSE, by mělo uklidnit rozjitřenou situaci v zemi před prezidentskými volbami plánovanými na 25. května. Země v nich bude hledat nástupce svrženého Viktora Janukovyče. Tomu včera Švýcaři zmrazili účty - našli na nich skoro 4 miliardy korun.

Zeman varuje před hrozbou občanské války

Podle českého prezidenta Miloše Zemana roste po násilnostech v Oděse na Ukrajině riziko občanské války. Prohlásil to při setkání se svým německým protějškem Joachimem Gauckem. Ten je na návštěvě České republiky. Gauck doufá, že strany konfliktu zachovají klid a vrátí se k jednání. V souvislosti s ukrajinskou krizí podpořil spolupráci v rámci OBSE.
  
Zeman při hodnocení situace na Ukrajině vyjádřil pochybnosti o tom, zda má nynější ukrajinská vláda pod kontrolou ukrajinskou armádu. Takové úvahy podle něj vyvolávají zkušenosti propuštěných inspektorů ze zemí OBSE, které proruští separatisté týden zadržovali ve Slavjansku. „Mise (OBSE po propuštění jejích členů ze zajetí) musela objíždět po polních cestách stanoviště ukrajinské armády, aby se nedostala do palby,“ uvedl český prezident.