Protržená přehrada v Brazílii. Mrtvých je už 58, na místě pomáhají izraelští vojáci

Počet obětí protržení odpadní nádrže dolu na železnou rudu v Brazílii vzrostl na 58. Oznámili to zástupci státu Minas Gerais, kde k neštěstí došlo. Dalších 305 lidí je dál nezvěstných. Pátracích a záchranných operací se účastní na dvě stě hasičů a 13 vrtulníků. Izrael na místo neštěstí poslal na pomoc 130 vojáků a 16 tun materiálu, píše DPA.

Brazilské úřady v neděli obnovily pátrání po nezvěstných po krátkém přerušení způsobeném obavami, že by se mohla protrhnout i druhá nádrž v dole na železnou rudu. U města Brumadinho se nikoho živého najít nepodařilo.

Izrael poslal na místo vojáky i techniku. Premiér Benjamin Netanjahu se tento měsíc zúčastnil inaugurace nového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který slíbil, že se zasadí o zlepšení vztahů s židovským státem a nechá přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, připomíná izraelský list The Jerusalem Post.

Šance je mizivá

Záchranáři tvrdí, že oblasti nasáklého bahna patrně vysychají, což by mohlo hasičům umožnit dostat se do míst, která byla dosud nedostupná. Naděje na nalezení přeživších je ale mizivá. „V místě, kde se protrhla přehrada, byla jídelna, parkoviště a kanceláře těžební společnosti,“ upozornil místní obyvatel Adolfo Alves.

Řadě lidí se podařilo se evakuovat, záchranáři teď z opuštěných domů odvážejí zvířata. „Když jsme sem dorazili, viděli jsme opuštěné ptáky a psy, tak jsme je zachránili,“ uvedl hasič Leoncio Valverdes. V pasti zůstal i dobytek.

Přehrada fungovala od roku 1976. V nedávné době už byla vyřazována z provozu. Nadnárodní korporace Vale provozující důl se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola loni v září zjistila, že je nádrž stabilní. Vláda společnosti udělila dvě pokuty a na účtech obstavila v přepočtu padesát miliard korun na náhradu škod.

Brazilské úřady obnovily pátrání po nezvěstných (zdroj: ČT24)

Ve státě Minas Gerais je to už druhé podobné neštěstí za zhruba tři roky. V listopadu 2015 se tam protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic. Tehdy zemřelo 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem dolu, kde se tehdy neštěstí stalo, byla rovněž společnost Vale.

Počet obětí v Brazílii roste, s pátráním pomáhá Izrael (zdroj: ČT24)