Koncert italských neofašistů na památku Palacha se nakonec konal v přístřešku na venkově

Italské neofašistické kapely nakonec na památku Jana Palacha v sobotu vystoupily v improvizovaném přístřešku na venkovském dvoře, zhruba 14 kilometrů od Verony. V neděli o tom informoval místní list L'Arena. Akce, která v uplynulých týdnech vzbudila řadu kontroverzí, se podle organizátorů zúčastnilo 400 lidí.

Koncert se měl původně konat ve veronském divadle, správce ale pořadatelům pronájem v úterý odřekl. V pátek pak organizátorům odmítlo poskytnout domluvený náhradní prostor z „důvodu bezpečnosti a veřejného pořádku“ i vedení zábavního parku Movieland.

O finálním místě konání akce dali organizátoři vědět pouze platícím divákům v sobotu odpoledne. Později na Facebooku zveřejnili fotografii ze zvukové zkoušky před koncertem. „(Koncert) se konal a bylo vyprodáno. 400 osob. V krásném venkovském stavení jsme udělali koncert pro Jana Palacha,“ napsalo v neděli sdružení Nomos na Facebooku.

 Zpráva o chystaném koncertu neonacistických skupin věnovanému padesátému výročí smrti Jana Palacha vyvolala koncem loňského roku obrovský rozruch. Rozhořčení vyjádřila řada českých politiků i zástupci italské levice.

Nelibost vzbudil koncert také v Česku, kde se proti němu podepisovala petice, kterou iniciovala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Italské úřady – městské i provinční – však nad akcí převzaly záštitu, kterou tento týden potvrdily. Na úrovni města pro patronát hlasovala strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, dvě krajně pravicová uskupení Bratři Itálie a vládní Liga a dvě místní občanské iniciativy, napsal deník La Repubblica.

Jména protagonistů koncertu jsou spjatá s krajní pravicí

Protagonisté koncertu mají vazby na krajní pravici. Formace Compagnia dell'Anello například patří mezi první skupiny takzvaného nazirocku.

Skupinu Hobbit založil a vede Emanuele Tesauro, který během studií předsedal neonacistickému uskupení Fortezza Europa (Pevnost Evropa), jež se odvolává na nacistickou třetí říši.

Písničkář a spisovatel Marconi byl zase členem neofašistického hnutí Terza Posizione (Třetí pozice), jež skončilo činnost v roce 1982. Vazby na krajní pravici má i kapela Topi Neri.

S krajní pravicí sympatizuje i Michele Marai, předseda hnutí Nomos, které koncert na památku Jana Palacha organizovalo. V roce 2008 ve volbách kandidoval za krajně pravicovou stranu Forza Nuova (Nová síla), jejíž šéf o sobě otevřeně hovoří jako o fašistovi.

Verona v Itálii platí za baštu krajní pravice, což dokládá i zastoupení extremistů v místní samosprávě.

Vedle krajní pravice si Palacha ve Veroně připomnělo i pacifistické hnutí Movimento Nonviolento a studentské spolky ve spolupráci s antifašistickým uskupením ANPI.