Maas v Moskvě jednal o mezinárodním monitoringu Kerčského průlivu

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc souhlasil s návrhem německé kancléřky Angely Merkelové na vyslání německých expertů k monitorování Kerčského průlivu. Při setkání s německým ministrem zahraničí Haikem Maasem to v Moskvě řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Poznamenal ale, že žádný expert zatím nedorazil.

Kerčský průliv ležící mezi Černým a Azovským mořem, jehož vody dělí hranice mezi Ruskem a Ukrajinou, byl v listopadu místem vážného incidentu mezi plavidly obou zemí. Ruské lodě zadržely pro údajné porušení hraniční linie tři ukrajinská vojenská plavidla a 24 námořníků. Byli deportováni do vazební věznice v Moskvě, kde čekají na soud. Hrozí jim šest let vězení.

Incident vyvolal pobouřenou reakci Kyjeva a kritiku západních politiků, kteří Moskvu důrazně a opakovaně vyzvali, aby námořníky propustila na svobodu. Zároveň upozorňovali Rusko, že musí umožnit volnou plavbu průlivem podle mezinárodního práva.

Maas předal návrh režimu plavby

Maas při setkání s Lavrovem s uspokojením konstatoval, že Kerčský průliv je pro plavbu volný. Podle agentury TASS předal Lavrovovi návrh týkající se režimu plavby v průlivu, který si ruský ministr slíbil prostudovat. Dokument údajně opakuje návrh německé kancléřky Angely Merkelové na vyslání západních expertů, kteří by provoz sledovali. Podle ruské agentury ale předpokládá koordinaci s Kyjevem, což Lavrov odmítl.

„Všechny strany musí přispět k deeskalaci konfliktu v Azovském moři,“ zdůraznil na adresu Ruska a Ukrajiny šéf německé diplomacie v Kyjevě, kam zavítal po jednáních v Moskvě. „Je to ohnisko nebezpečí, které může mít dlouhodobé následky,“ dodal.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin myšlenku mezinárodního monitoringu v Kerčském průlivu uvítal, nicméně zdůraznil, že Kyjev trvá na svobodné plavbě průlivem. „Rusko nesmí dostat příležitost manipulovat monitoringem, na kterém se snažíme dohodnout. Jde například o ruské snahy dostat zástupce Německa a Francie do kerčského přístavu (na anektovaném Krymu), čímž se politicky pokoušejí legalizovat okupaci Krymu,“ varoval Klimkin.

S Maasem se domluvil, že se proto zakrátko setkají němečtí a ukrajinští experti, aby posoudili právní a technické aspekty monitorovací mise, ke které Rusko odmítá připustit zástupce Ukrajiny.

Německý šéfdiplomat při jednání s ruským partnerem poukázal na význam zachování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Spojené státy obviňují Rusko, že smlouvu porušuje, a hrozí odstoupením. Moskva tvrdí, že vypovězením smlouvy chce Washington ospravedlnit vývoj vlastních raket.

Maas dal najevo, že americkým stížnostem věří. Vyzval Rusko, aby zlikvidovalo typy raket, které podle Washingtonu smlouvu INF svým dosahem porušují. Lavrov americké výhrady znovu odmítl s tím, že Rusko smlouvu neporušuje.