Letadlo české společnosti Smartwings sjelo v Moskvě z ranveje. Na ní byl led a sníh

Letadlo Boeing 737 české společnosti Smartwings mířící do Prahy během startu z moskevského letiště Šeremeťjevo sjelo z ranveje. Nikomu z cestujících se nic nestalo, letiště však muselo krátce uzavřít jednu přistávací dráhu. Informovala o tom s odvoláním na mluvčí letiště agentura TASS. Podle dopravce byl na dráze led a sníh.

Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové se letadlo dostalo mimo zpevněnou dráhu poté, co byl kapitán nucen přerušit vzlet ve fázi rozjezdu. „Důvodem byl nesymetrický náběh tahu motorů na dráze znečištěná ledem a sněhem,“ uvedla. 

Na palubě stroje letícího na pravidelné lince z Moskvy do Prahy bylo podle Dufkové 39 cestujících a sedm členů posádky. Nikdo z nich nebyl zraněn a byli přepraveni autobusem k terminálu. Letiště Praha na svých internetových stránkách uvedlo, že spoj QS1003, který měl v Praze přistát v 15:00, byl zrušen. Cestujícím společnost změnila rezervaci letenek na večer.

Díky zmrzlé půdě letadlo nezapadlo a už odpoledne bylo přetaženo k terminálu. Stroj budou muset prohlédnout technici. „Okolnosti události jsou předmětem dalšího šetření,“ dodala Dufková.

Podle mluvčí moskevského letiště Anny Zacharenkovové byla kvůli nasazení záchranářů jedna z přistávacích drah krátce uzavřena, zpozdilo se kvůli tomu asi třicet letů. Nyní už je provoz opět plně obnoven.

Příčiny nehody se zjišťují. Podle úředně nepotvrzených informací agentury Interfax pilot neudržel letadlo, které se při manévru ocitlo asi sto metrů nalevo od vzletové dráhy. Zástupkyně moskevského úřadu vyšetřujícího dopravní nehody Larisa Markovecová zase agentuře TASS řekla, že podle prvních poznatků nehodu mohla způsobit chyba pilota nebo nekvalitní práce letištního personálu při úklidu ranveje.

Letadlo je v provozu 11 let

Havarovaný Boeing 737-900ER je v provozu od roku 2007. Podle webu airfleets.net nejprve patřil indické nízkonákladové letecké společnosti SpiceJet, poté krátce také turecké AnadoluJet. Češi stroj provozují od ledna 2016 pod registrací OK-TSM.

Letoun je zatím v provozu ještě v původních barvách společnosti Travel Service, která se v prosinci 2018 přejmenovala na Smartwings. Tuto obchodní značku Travel Service používal pro část letů už od roku 2004.

Smartwings je největší českou leteckou společnost, její hlavní základnou je Letiště Václava Havla v Praze. Kromě Česka létá také ze Slovenska, Maďarska, Polska, Francie, Španělska, Izraele a dalších zemí. Majiteli aerolinií jsou mimo jiné čínská CEFC, české společnosti Canaria Travel, TO-Servis a Unimex Group. Část akcií drží i ředitel firmy Roman Vik a jeho manželka.