Do EU loni přišlo nejméně nelegálních migrantů za pět let. Zkouší to po moři i v matracích

Počet nelegálních překročení vnějších hranic Evropské unie loni klesl o čtvrtinu oproti roku 2017. Šlo tak o odhadovaných 150 tisíc migrantů, což je nejméně za posledních pět let. Podle unijní pohraniční agentury Frontex většina z nich dorazila do Španělska. Při vrcholu uprchlické krize v roce 2015 dorazilo do Evropy asi 1,1 milionu lidí.

Hlavní migrační trasa na starý kontinent se v poslední době přesunula z centrálního do západního Středomoří. Vůbec nejfrekventovanější cesta vedla z Maroka na Pyrenejský poloostrov. Počet příchozích do Španělska se v roce 2018 zdvojnásobil na zhruba 57 tisíc. Migranti pocházeli především ze subsaharské Afriky.

Pašeráci dostávají v přepočtu desítky tisíc korun za osobu

Někteří běženci se pokoušejí dostat na starý kontinent doslova za každou cenu – před pár dny objevila španělská policie dva africké migranty, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Evropy uvnitř dvou matrací.

Incident se odehrál na hraničním přechodu oddělujícím Maroko od španělské enklávy Melilla. Každý z běženců zaplatil 4500 eur (přes 115 tisíc korun) pašerákovi za to, že je dostane přes hranici. Řidič dodávky, která matrace vezla, utekl, jakmile pohraniční stráž chtěla zkontrolovat náklad. Když matrace španělská Guardia Civil (civilní stráž) rozřízla, objevila dva muže. Oba byli převezeni do centra pro migranty. 

Středomoří brázdí bludné lodě s běženci

Itálie, která podnikla kroky proti vyloďování migrantů zachráněných ve Středozemním moři, zaznamenala nejnižší počet příchodů od roku 2012 – zhruba 23 tisíc. Nynější italská vláda uzavřela přístavy lodím s migranty hned po nástupu k moci loni v červnu. Ráznou protiimigrační politiku prosadila vládní strana Liga v čele s Matteem Salvinim.

Záchranné mise nevládních organizací ve Středozemním moři se i kvůli italskému přístupu potýkají už dlouhé měsíce s problémy ohledně povolení k zakotvení v některém z evropských přístavů.

Aktuálně to je případ německé nevládní organizace Sea Watch, která koncem prosince zachránila u libyjského pobřeží tři desítky migrantů včetně dětí. Na moři je loď už dva týdny a dál marně hledá přístav, kde by mohla zakotvit. Povolení vylodit migranty jí odmítly vydat vlády Itálie, Španělska i Malty, u jejíhož pobřeží plavidlo před několika dny zakotvilo kvůli špatnému počasí. Lidé už jsou vyčerpaní a frustrovaní, děti trpí mořskou nemocí, napsala agentura Reuters.

Přes dva tisíce lidí zaplatilo za svůj pokus životem

Nebezpečná cesta si každoročně vyžádá své oběti. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve čtvrtek informoval, že loni zahynulo při pokusu dostat se přes Středozemní moře ze severní Afriky do Evropy celkem 2262 migrantů.

Počet migrantů přicházejících do Řecka a na Kypr přes takzvanou východní středomořskou trasu vzrostl loni o třetinu oproti roku 2017 na 56 tisíc. Lepší život v Evropě hledali zejména migranti z Afghánistánu, Sýrie a Iráku.

Frontex loni poprvé shromažďoval data ohledně pohlaví a věku nelegálních migrantů. Osmnáct procent z celkového počtu příchozích tvořily ženy z třetích zemí, každý pátý migrant byl nezletilý a celkem čtyři tisíce bylo dětí bez doprovodu.