Francouzská policie propustila z vazby radikálního zástupce žlutých vest

Protesty žlutých vest podporují i francouzští nacionalisté (zdroj: ČT24)

Francouzská policie ve čtvrtek večer propustila z vazby jednoho z radikálních představitelů hnutí takzvaných žlutých vest Érica Droueta, který byl zatčen ve středu v Paříži kvůli organizování neohlášené demonstrace. Drouet podle serveru televize LCI prohlásil, že o zadržení sám usiloval, aby Francouzům ukázal, že nejsou svobodní.

Část členů hnutí, které už týdny protestuje proti vládním reformám, zároveň napsala otevřený dopis prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Varují v něm, že „zajdou dál“ a že „zloba se změní v nenávist“.

Řidič kamionu Drouet, který je jednou z mediálně nejznámějších tváří hnutí, podle tisku svolal na středu večer protestní akci na slavnou pařížskou třídu Champs-Élysées. Výzvy kontroverzního vůdce „k nevelké akci, která ale šokuje veřejné mínění“, uposlechly desítky lidí. Droueta policie zadržela ve chvíli, kdy mířil na místo srazu.

Drouet, jenž v minulosti vyzýval třeba ke svržení státních institucí, po opuštění vazby řekl, že jeho zatčení bylo politicky motivované. Tvrdil, že se chtěl jen setkat s ostatními aktivisty a že ani na sobě neměli žluté vesty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přiznal ale také, že se chtěl dát zatknout. Demonstrací hnutí takzvaných žlutých vest se sice účastní stále méně lidí, jeho přestavitelé ale podle francouzského tisku doufají, že letos chytí druhý dech.

Nové protesty svolávané především přes sociální sítě jsou očekávány tuto sobotu v Paříži, Lyonu, Bordeaux, Štrasburku nebo Nice. Část členů hnutí takzvaných žlutých vest ve čtvrtek na facebookové stránce La France en colére (Rozzlobená Francie), kterou Drouet spoluzaložil a která má asi 300 tisíc členů, zveřejnila otevřený čtyřstránkový dopis adresovaný prezidentu
Macronovi.

„Hněv se promění v nenávist, jestliže vy a vám podobní budete z vašeho piedestalu dál považovat obyčejné lidi za chudáky, za lidi, kteří nejsou nic,“ píše se v dokumentu.

Dopis má být podle francouzského tisku odpovědí na projev šéfa Elysejského paláce z 31. prosince. Macron v něm kritizoval ty, kteří se „opovažují mluvit ve jménu lidu“, ale „kteří nejsou nic jiného než mluvčí nenávistného davu“.