Mayová věří, že jednání s EU o zárukách k brexitu je možné. Summit EU jí je ale odmítl dát

Události ČT: Mayová na summitu EU nezískala dodatečné ústupky k dohodě o brexitu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová je přesvědčena, že je i nadále možné získat od Evropské unie další dodatečné záruky, které pomohou k ratifikaci smlouvy o brexitu v britské Dolní sněmovně. Mayová to řekla poté, co prezidenti a premiéři ostatních 27 zemí Unie v noci na pátek ve společném prohlášení vysvětlili svůj pohled na – pro britské poslance sporné – záložní řešení režimu na irské hranici. Lídři zemí EU ovšem dali najevo, že o smlouvě o brexitu jako takové už není možné znovu jednat a Británie další záruky nedostane.

Podle Mayové má v noci zveřejněný dokument jako formální závěr summitu Unie právní status. Britská premiérka chápe, že EU nehodlá měnit text samotné dohody o britském odchodu, ale její páteční rozhovory s kolegy z unijních zemí prý ukázaly, že další vyjasnění a diskuse je možná.

„Práce ještě zbývá a v příštích dnech budeme jednat o tom, jak získat další záruky, které potřebuje britský parlament,“ uvedla premiérka po summitu.

Protože nevíme, jestli britský parlament přistoupí na vše, na čem jsme se dohodli, chceme být připraveni na evropské i národní úrovni na brexit bez dohody. Ale naším přáním je mít dohodu. Diskuzi o dohodě znovu neotevřeme, už byla vyjednána, a je tak platná.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Pojistka by byla jen krátkodobá, ujistil Brity summit

Lídři zemí EU jednali o situaci kolem brexitu a o tom, jak premiérce Mayové pomoct s ratifikací brexitové dohody v britském parlamentu během čtvrteční pracovní večeře. Po tříhodinové diskusi se shodli, že nebudou britské straně poskytovat žádné další záruky. Zdrůraznili však, že pojistka pro režim na hranici Irska a britského Severního Irska by v případě spuštění byla jen dočasným řešením.

„Pojistka je míněna jen jako krátkodobá, ne třeba pro příští desetiletí. Myslím, že bylo třeba to ze strany EU říci jednoznačně, aby nám Británie v tomto mohla věřit,“ podotkl rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Pojistka by ideálně vůbec neměla být po konci přechodného období po brexitu ani spuštěna, protože do té doby se Brusel a Londýn chtějí dohodnout na novém a lepším řešení v rámci budoucího těsného obchodního partnerství Británie a EU. Jednání o ní by měla začít co nejdříve po brexitu a příprava ještě dříve.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se lídři EU shodli na tom, že nejsou ochotni poskytnout Londýnu žádné nové právní záruky ohledně irské pojistky v dohodě o brexitu. „Paní premiérka by ráda měla nějaké záruky nových vztahů, hlavně se jedná o tu hranici, to ale prakticky není možné právně nějak řešit, nikdo nechce znovu otvírat tu dohodu a znovu o tom jednat,“ řekl předseda české vlády.

Prezidenti a premiéři 27 zemí bloku ve stručném pětibodovém prohlášení zdůraznili, že na této nové dohodě, která by irskou pojistku vystřídala, chtějí pracovat rychle, a to samé očekávají i od britské strany. „Takže pojistka by existovala jen po nezbytně nutnou dobu,“ uvedli lídři.

Podle závěrů je dokonce „pevným rozhodnutím“ EU27 na dohodě o budoucím partnerství pracovat rychle a takovým způsobem, aby nové řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem existovalo už k 31. prosinci 2020. Samotná pojistka z „rozvodové smlouvy“ by tak vůbec nebyla spuštěna.

Tusk: Smlouva není otevřená k novému vyjednávání

Předseda unijních summitů Donald Tusk po jednání uvedl, že Mayová své evropské kolegy seznámila s potížemi, které má s ratifikací už dojednaného textu dohody v Londýně. „Požádala o záruky, které by ratifikační proces v Dolní sněmovně odblokovaly,“ poznamenal. „Evropská rada nechce vyjednávat znovu, nechce žádné nové právní záruky,“ komentoval ale výsledek jednání český premiér Babiš.

Tusk zdůraznil, že prezidenti a premiéři EU plně respektují parlamentní proces v Británii. Připomněl, že se smlouvou o brexitu, která kromě jiného zřizuje i přechodné období do konce roku 2020 s možností prodloužení, lídři už na mimořádném summitu EU potvrdili i politickou deklaraci popisující zájem obou stran na budoucím partnerství. „Unie za dohodou dál stojí a má v plánu pokračovat s ratifikací. Není (smlouva) otevřená k novému vyjednávání,“ řekl Tusk.

Podle něj i podle stručných závěrů je cílem co nejtěsnější partnerství. Příprava na jednání o této budoucí smlouvě by měla začít co nejdříve po podpisu smlouvy o britském odchodu. Jednání samotná pak ihned po brexitu, tedy po 29. březnu příštího roku, kdy Británie přestane být členskou zemí EU.

  • Irská pojistka je součástí dohody, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Stanoví, že kdyby se Londýn a EU do července roku 2020 nedohodly na kompromisní podobě budoucích vztahů, která by zároveň zabránila obnovení fyzické hranice v Irsku, vstoupila by s koncem roku v platnost takzvaná pojistka. Pod ní by vznikl nový „společný celní prostor“ Británie a EU, na Severní Irsko by se ale navíc vztahovala řada pravidel evropského jednotného trhu. Toto rozdílné postavení Severního Irska od zbytku Spojeného království je pro mnohé britské politiky nepřijatelné.
  • Zdroj: ČTK

Juncker: Potřebujeme slyšet, co Londýn od budoucího řešení čeká

Záložní varianta pro irskou hranici, která by při absenci jiného řešení fakticky udržela britské Severní Irsko v evropské celní unii, je od počátku míněna jen jako pojistka zajišťující neexistenci pevné hranice na irském ostrově a také integritu unijního trhu.

Aby ale bylo rychlé jednání o budoucí těsné spolupráci i finálním řešení irské hranice možné, potřebuje Evropská komise od Londýna v příštích týdnech slyšet, co přesně Británie od budoucí smlouvy čeká. Řekl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Uvedl také, že Komise chce 19. prosince zveřejnit všechny informace, které mohou být užitečné pro 27 zemí EU v přípravách na takzvaný tvrdý brexit neboli případný odchod Británie z Unie bez dohody.

Šéf úřadu britské vlády a de facto zástupce premiérky David Lidington v pátek ujišťoval, že Theresa Mayová bude nadále v Evropské unii usilovat o další záruky týkající se sporné irské pojistky. Dojednaný text dohody označil v televize Sky News za „dobrý a slušný kompromis“.