Mezi Izraelem a Libanonem je tajný tunel, potvrzuje mise OSN a mluví o urgentních krocích

Události ČT: Komplikovaná situace na hranici Izraele a Libanonu (zdroj: ČT24)

Mírová mise OSN v Libanonu potvrdila existenci tunelu, o jehož nálezu v uplynulých dnech informovala izraelská armáda. Ta v úterý oznámila, že zahájila operaci Severní štít, jejímž cílem je zničit na hranici tajné tunely, které podle ní nechalo vyhloubit libanonské šíitské hnutí Hizballáh s cílem páchat útoky v Izraeli. Chodby podle Izraele zatím hnutí nedokončilo.

V prohlášení Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL) stojí, že se tunel nachází u takzvané modré linie, což je nárazníkové území vytyčené ze strany OSN mezi Izraelem a Libanonem. S odkazem na prohlášení UNIFIL o tom informovala agentura Reuters.

UNIFIL dále uvedly, že jsou ve spojení se všemi stranami s cílem podniknout „urgentní kroky“. Předběžný nález chce UNIFIL také poskytnout úřadům v Libanonu.

Libanon varoval před aktivitami na jeho území

Libanonská armáda krátce nato ve svém prohlášení označila izraelské informace o tunelech za „pouhá tvrzení“ a vyzvala Tel Aviv, aby předložil konkrétní souřadnice a podrobnosti o umístění těchto tunelů. Izrael rovněž varovala, aby neprováděl žádné aktivity na libanonském území.

Libanonští vojáci u hranice s Izraelem
Zdroj: Aziz Taher/Reuters

UNIFIL poté oznámily, že do Izraele pošlou svůj tým, který má za úkol zjistit fakta. V této souvislosti mise vyzvala k umožnění plného přístupu ke všem oblastem podél hranice.

Hizballáh založily v roce 1982 íránské revoluční gardy. Z hnutí se pak v Libanonu stala i široce uznávaná politická strana, která zasedá v parlamentu a má i zastoupení ve vládě. Za teroristickou organizaci považují některé země vojenské křídlo Hizballáhu, to vedlo s Izraelem několik konfliktů, poslední v roce 2006, a je zapojeno i do syrské války, kde stejně jako šíitský Írán bojuje na straně tamní vlády.