Najdeme a zničíme tajné tunely libanonského Hizballáhu, oznámila izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila operaci, jejímž cílem je odhalit a zničit tajné tunely vedoucí z Libanonu do Izraele. Vyhloubilo je libanonské šíitské hnutí Hizballáh, kterému umožňují snazší páchání útoků. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že Izrael ví o řadě takových tunelů, a doplnil, že armáda v rámci celé operace zůstane v Izraeli. Zároveň ale bude posílena kontrola hranic. „Považujeme aktivity Hizballáhu za evidentní a flagrantní porušení izraelské suverenity,“ oznámil.

Izrael současně zveřejnil video, na kterém těžké stroje hloubí díry do země. Jde prý o taktické přípravy na odhalení přeshraničních tunelů Hizballáhu. O jakou lokalitu jde, ale z videa není jasné.

Hizballáh založily v roce 1982 íránské revoluční gardy. S Izraelem vedl několik válečných konfliktů, poslední v roce 2006, když unesl dva izraelské vojáky. Izrael tehdy zahájil letecké útoky v Libanonu a Hizballáh začal ostřelovat sever Izraele. Válka si vyžádala na 1400 mrtvých.

Vojenské křídlo hnutí podle Reuters neustále sílí. Je mimo jiné zapojeno do syrské války, kde stejně jako Írán bojuje na straně tamní vlády.

Izrael od roku 2014 zničil také desítky tunelů palestinského radikálního hnutí Hamas. Přesto se jejich stavby Hamas odmítl vzdát. „Když se ozbrojeného odporu vzdáme, ztratíme všechno. Tak jako se to stalo na Západním břehu. Za žádných okolností nepřijmeme tyto výzvy,“ uvedl hlavní ideolog hnutí Hamas Mahmúd Zahár letos na jaře.