Austrálie odmítne globální pakt o migraci a ve své imigrační politice ještě přitvrdí

Austrálie nepodepíše globální pakt OSN o migraci, jelikož je v rozporu s přísnou imigrační politikou a ohrozil by bezpečnost státu. Oznámil to australský premiér Scott Morrison. Migrační pakt podle dřívějších prohlášení nepodpoří ani Česko, Rakousko, Polsko, Maďarsko nebo Izrael. Již dříve se odmítavě k dokumentu postavily Spojené státy.

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Nezávazná dohoda schválená v červenci všemi zeměmi OSN kromě Spojených států má být přijata na prosincové ministerské schůzce v marockém městě Marrákeš.

„Globální pakt o migraci by ohrozil australské zájmy,“ uvedl Morrison v rozhovoru s 2GB Radio. „Nerozlišuje mezi těmi, kteří přijdou do Austrálie nelegálně, a těmi, kteří přijdou správným způsobem,“ doplnil.

Austrálie chce svou imigrační politiku dál zpřísňovat

obrázek
Zdroj: ČT24

Austrálie uplatňuje dlouhodobě přísnou migrační politiku a uprchlíky do země vůbec nevpouští. Australské vojenské námořnictvo zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australským břehům, není umožněno se v zemi usadit a jsou posíláni do internačních táborů mimo území Austrálie.

Austrálie stanovila horní limit pro nově příchozí imigranty na 190 tisíc za rok. Morrison ale nedávno oznámil, že tento počet hodlá jeho vláda snížit.

Tvrdý postoj k migraci je podle Reuters ze strany Morrisona pokusem získat přízeň voličů před parlamentními volbami, které se v Austrálii musí uskutečnit do května 2019. Podle pondělního průzkumu mínění agentury Fairfax-Ipsos si 45 procent australských voličů přeje snížit počty imigrantů vpuštěných do Austrálie, něco málo přes 20 procent naopak chce, aby jich země přijala víc.

Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Zlepšení podmínek běženců je v našem zájmu, tvrdí Merkelová

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je globální pakt o migraci krokem správným směrem a zlepšení životních podmínek migrantů je i v německém národním zájmu. „Chceme rozumné podmínky (pro běžence) po celém světě, protože jinak si lidé samozřejmě řeknou, že je jen pár zemí, do nichž mohou jít,“ řekla Merkelová německým poslancům.

„Tento pakt o migraci, stejně jako pakt pro uprchlíky jsou správným pokusem o odpověď, jak řešit globální problémy mezinárodně a společně,“ dodala.

Merkelová připomněla, že v dnešním světě je na 220 násilných konfliktů, které mají dopad na více než miliardu dětí a z domovů vyhnaly přes 68 milionů běženců. Řešit jejich situaci není podle kancléřky v silách jediné země, na což v roce 2015, kdy vrcholila migrační krize, přišlo i Německo.

Kancléřka zdůraznila, že pakt je právně nezávazný a nenaruší německou suverenitu. Odmítla také kritiku, že se o něm ve spolkové republice dostatečně veřejně nedebatovalo. O tom, jak mezinárodně řešit migraci, se podle ní vede debata poslední tři roky.

Pro přijetí paktu jsou v Německu všechny parlamentní strany s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), i když i v konzervativní unii CDU/CSU se ozývají kritické hlasy.