Bílý dům musí vrátit akreditaci novináři CNN Acostovi, nařídil soud

Americký soud nařídil Bílému domu, aby okamžitě vrátil akreditaci zpravodaji CNN Jimu Acostovi, který o ni přišel kvůli sporu s prezidentem Donaldem Trumpem. O obnovení akreditace, která zaručuje vstup na mediální akce do sídla prezidenta USA, požádalo soud vedení CNN. Rozhodnutí soudu zajistí novináři přístup do Bílého domu jen po určitou dobu, celý soudní spor tím nekončí. Bílý dům oznámil, že soudní verdikt respektuje.

Bílý dům hájil své právo na regulaci přístupu novinářů s odkazem na široké pravomoci hlavy státu. První dodatek k americké ústavě, který zaručuje svobodu slova, prý žádnému novináři přístup do Bílého domu negarantuje.

Soud v odůvodnění uvedl, že Bílý dům Acostovi způsobil „nenapravitelnou újmu“. Neuznal argument, že televize mohla na prezidentské tiskovky vysílat jiného reportéra. Vytkl rovněž kanceláři hlavy státu, že dostatečně neupřesnila, kdo o odebrání akreditace rozhodl.

Bílý dům na prozatímní verdikt reagoval ústy mluvčí Sarah Sandersové, která minulý týden odebrání akreditace Acostovi oznámila. Nyní řekla, že oprávnění ke vstupu novináři CNN dočasně vrátí. „Budeme zároveň dál zdokonalovat pravidla a procedury, abychom zajistili spravedlivý a řádný průběh tiskových konferenci v budoucnu,“ uvedla Sandersová a dodala, že „v Bílém domě je třeba dodržovat jisté dekorum“.

Acosto přišel o akreditaci po hádce s Trumpem

Bílý dům odebral Acostovi akreditaci poté, co se na tiskové konferenci minulý týden pohádal s prezidentem Trumpem. Reportér se amerického prezidenta zeptal, proč v závěru kampaně označoval karavanu migrantů ze Střední Ameriky za invazi. Trump ho nazval hrozným člověkem, za kterého by se CNN měla stydět.

Sandersová v souvislosti s odebráním akreditace Costovi vyčetla, že „vložil ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci“. Ze záběrů z tiskové konference je patrné, že novinář při ostré výměně názorů s prezidentem živě gestikuloval, asistentka se mu pokusila vzít mikrofon a při té příležitosti se jí letmo dotkl.

Za CNN se postavila velká část amerických celostátních médií i vlivná organizace sdružující zpravodaje akreditované v Bílém domě. Podpořila je i konzervativní stanice Fox News, která patří mezi oblíbená média prezidenta Trumpa a jejíž komentátoři – stejně jako prezident – pravidelně kritizují liberální média.

Páteční soudní rozhodnutí je podle amerických médií o to zajímavější, že ho vydal federální soudce Timothy Kelly, kterého do funkce jmenoval Trump. Rozhodnutí soudu je ovšem předběžné, akreditace má být Acostovi vrácena dočasně do doby, než soud o kauze definitivně rozhodne v řádném řízení. Jeho datum soudce Kelly dosud nestanovil.