Fox News proti Trumpovi. Stanice, která prezidenta obvykle hájí, se u soudu zastane novináře CNN Acosty

Stanice Fox News se zastane konkurenční televize CNN u soudu. Americká justice má posoudit, zda Bílý dům odebral akreditaci reportérovi CNN Jimu Acostovi oprávněně. To, že Fox News podpoří své kolegy u soudu, oznámil ředitel této stanice Jay Wallace.

„Fox News podporuje úsilí CNN na obnovení akreditace pro jejího reportéra do Bílého domu,“ napsal ředitel Fox News Wallace v prohlášení. Jeho stanice podpoří CNN u soudu prohlášením z pozice amicus curiae brief, nabídne tedy soudu svůj úhel pohledu. Justice k němu může, ale nemusí přihlédnout.

„Nesouhlasíme s rostoucím napětím mezi prezidentem a americkými médii, ale podporujeme svobodný tisk,“ dodal Wallace.

Situace je pikantní proto, že stanice Fox News patří mezi oblíbená média prezidenta Donalda Trumpa a komentátoři stanice – stejně jako prezident – pravidelně kritizují liberální média. Podle listu New York Times, který před rokem sestavil prezidentův portrét, stráví prezident sledováním Fox News několik hodin denně a s oblibou se tím utvrzuje ve svých názorech.  

Konzervativní kanál, který v roce 1996 založil mediální magnát Rupert Murdoch, se pak Trumpa opakovaně zastával, naposledy třeba v kritice karavany migrantů, která vyrazila ze středoamerických států k hranicím USA. Podpora ale není stoprocentní:  stanice například odmítla vysílat Trumpův spot, ve kterém zveličoval rizika spojená s karavanou. CNN pak spot označila přímo za rasistický.  A právě otázky na karavanu vyvolaly spor mezi reportérem Acostou a Trumpem.

Reportér přišel o akreditaci po položení nepříjemných otázek a tahanici o mikrofon

Fox News podpořila stanici CNN v kauze, která začala před týdnem na tiskové konferenci prezidenta Trumpa k hodnocení výsledku voleb. Trump odmítl odpovídat na nepříjemné otázky reportéra CNN Acosty, který se ptal, proč prezident označil karavanu migrantů za invazi. Asistentka se následně pokusila Acostovi vzít mikrofon, reportér jí ho odmítl dát a prezident ho nazval „neslušným a hrozným“ člověkem. 

Následně Bílý dům odebral až do odvolání Acostovi bezpečnostní osvědčení vydané prezidentskou ochrankou. Reportér tím pozbyl práva účastnit se mediálních akcí v sídle prezidenta. 

Vedení CNN v úterý požádalo soud, aby předběžným opatřením bezodkladně nařídil Bílému domu akreditaci zpravodaje Acosty obnovit. Soud by podle agentury AP o sporu měl rozhodnout ještě ve středu tamního času.

Bílý dům v reakci na žalobu uvedl, že první dodatek k americké ústavě, který zaručuje svobodu slova, žádnému novináři negarantuje přístup do Bílého domu. „Prezident a Bílý dům mají plnou pravomoc regulovat přístup novinářů (a ostatní veřejnosti) do Bílého domu stejně, jako mají právo vybírat novináře, jimž poskytnou rozhovor nebo které pozvou na tiskovou konferenci,“ uvedl v prohlášení.

Za protesty CNN se postavila velká část amerických celostátních médií i vlivná organizace sdružující zpravodaje akreditované v Bílém domě.