Čtyři měsíce do prezidentských voleb na Slovensku. Nejsilnější Smer stále neví, koho podpoří

Horizont ČT24: Zbývají čtyři měsíce do prezidentských voleb na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slováci budou už za čtyři měsíce vybírat novou hlavu státu. Zájem o křeslo dosud projevilo několik osobností z politiky i mimo ni. Stále se ale čeká na jméno, které podpoří nejsilnější politická síla v zemi Smer-SD expremiéra Roberta Fica. Rozhodnutí už několikrát odložila.

Strana Smer-SD slibovala, že jméno svého prezidentského kandidáta prozradí po létě, pak během září a nakonec v říjnu. Vedení ale mlčí i dnes. 

Robert Fico už má jednu prezidentskou kandidaturu za sebou s bídným výsledkem: v roce 2014 jej porazil Andrej Kiska. Teď by Fico v prezidentském křesle rád viděl šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, kterému průzkumy slibují vítězství. Jenže Lajčák o kandidatuře nechce slyšet a odmítá, že by změnil názor.

„Byl jsem velmi překvapený, když jsem v rádiu slyšel, jak jsem nalomený. Zkontroloval jsem se a nevím o ničem, co bych měl nalomené. Rozčiluje mě to,“ prohlásl Lajčák (nestr. za Smer-SD).

obrázek
Zdroj: ČT24

Dál se chce věnovat zahraniční politice. Stejně jako další nadějný muž sociální demokracie eurokomisař Maroš Šefčovič. Toho do hry nepřímo vrátila ztráta možnosti, že povede kandidátku Smeru-SD do evropských voleb v květnu 2019.

Zájem předčasně odejít z úřadu nemá ani současný premiér Peter Pellegrini, který si stabilně drží pozici druhého nejdůvěryhodnějšího politika v zemi.

Smer-SD se jako strana dost vyčerpal nejen programově a ideově, ale i personálně.
Marián Leško
komentátor deníku Trend

Bude prezidentem Maďar?

Naopak další člen koalice – strana Most-Híd – do boje o prezidentský palác posílá rovnou svého předsedu. Béla Bugár věří, že společnost už dozrála k tomu, aby do jejího čela nastoupil slovenský Maďar. 

„Dřív, když někdo kandidoval jako příslušník národnostní menšiny, tak se fakticky držel hesla, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ myslí si místopředseda parlamentu a šéf Mostu-Híd  Béla Bugár. Situace se podle něj změnila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nezávislí kandidáti mají podporu prezidenta Kisky

Do prezidentského křesla by rádi usedli i nezávislí kandidáti. Z nich má zatím nejlepší vyhlídky uznávaný vědec Robert Mistrík, který získal sympatie i části opozice. Sám ale sází především na občanskou podporu. O tu se hodlá ucházet až do 17. listopadu, kdy ukončí sběr podpisů.

Podle komentátora deníku Trend Mariána Leška mají právě nezávislí kandidáti výhodu. „Konstelace jim přeje. Taky přeje kandidátům tábora protivládního a protikoaličního. Přitažlivost vládní koalice dávno nebyla v očích voličů tak nízká jako nyní,“ tvrdí Leško.

Nezávislé kandidáty navíc podporuje nynější prezident Andrej Kiska. Ten už oznámil, že obhajovat svůj mandát nebude. V současnosti se spekuluje, zda se Kiska do politiky zapojí v čele nové strany.

O post prezidenta má zájem i šéf krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marián Kotleba. Dnes je poslancem, loni neobhájil post banskobystrického župana.

Do skupiny zájemců o účast v prezidentských volbách paří i bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabín, toho času soudce, s jehož jménem se v médiích nejčastěji objevuje přívlastek kontroverzní.