Europoslanci nemusejí vyúčtovávat své náhrady. Soud zamítl žalobu novinářů

Události ČT: Na co jdou náhrady europoslanců, se veřejnost dál nedozví (zdroj: ČT24)

Soudní dvůr Evropské unie zamítl žalobu skupiny evropských novinářů, kteří chtěli vědět, jak europoslanci nakládají se svými finančními náhradami. Poslance tak i nadále nic nenutí k tomu, aby vyúčtovávali výdaje, které dostávají třeba na asistenty nebo na cestovné.

Evropští poslanci kromě platu pobírají ještě paušální částku na náhrady. Jde hlavně o výdaje na cestování nebo asistenty. Celkem ve výši 4416 euro měsíčně. Což je v přepočtu přibližně 110 000 korun.

Náhrady českých poslanců v Praze jsou sice ještě větší, někteří měsíčně dosáhnou na víc než sto čtyřicet tisíc. Zásadní rozdíl je ale v tom, že musejí náklady vyúčtovávat, zatímco evropští poslanci nikoli.

Soud: Jde o osobní údaje

Transparentnější pohled na to, kam peníze jdou, požadovala skupina novinářů z 28 zemí u Soudního dvora EU. Ten to zamítl s odůvodněním, že jde o osobní údaje.

„Je evidentní, že v tom soudním případě převážila ochrana osobních údajů europoslanců. Takže je to na nás, na europoslancích, abychom našli nějakou správnou míru transparentnosti,“ uvedl europoslanec a předseda Výboru pro právní záležitosti Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP).

Evropský parlament si uvědomuje, že téma náhrad je velice citlivé. O to víc, že se blíží evropské volby – uskuteční se na jaře 2019 – a poslanci se bojí kritiky. A tak pomalu mluví o tom, že transparentnost by měla zvítězit.