Evropský parlament je proti dvojí kvalitě zboží. Vybídl Komisi k vypracování přísnější legislativy

Evropský parlament vybídl Evropskou komisi k vypracování přísnější legislativy, která by z vnitřního trhu odstranila problémy s dvojí kvalitou výrobků. Učinil tak přijetím zprávy české europoslankyně Olgy Sehnalové v poměru 464 ku 69 hlasům, 17 zákonodárců se zdrželo.

„Evropský parlament řekl, že praktiku dvojí kvality jako takovou odmítá a chce ji mít na černé listině směrnice o nekalých obchodních praktikách, která se v současnosti připravuje k revizi,“ řekla poslankyně o hlavním poselství právě přijaté zprávy. Ta se zdá být reakcí na přístup Evropské komise, že „tu a tam a za určitých okolností to může být povolená praktika“, dodala.

Ještě před hlasováním Sehnalová předvídala, že výsledek napoví, zda příští legislativní řešení tohoto problému bude spočívat ve striktním zákazu nekalých praktik, nebo připustí jakési legitimní důvody pro pokračování dosavadní praxe. Ta dovoluje nabízet spotřebitelům na východě EU identicky vyhlížející značkové produkty, ovšem s odlišným složením. Sama však usiluje o to, aby chystané změny v unijních pravidlech neponechaly žádná „zadní vrátka“.

„Tvářit se, že rozdílné produkty ve stejném obalu jsou stejné, je nelegální. Komise je odhodlána pracovat proti těmto nekalým praktikám,“ slíbil v rozpravě eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. „Všichni evropští spotřebitelé by, bez ohledu na to, kde žijí, měli mít stejný přístup ke stejně kvalitním výrobkům,“ prohlásil.

Proti toleranci nepoctivého chování

Rozprava, podobně jako hlasování, vyzněla jako výrazná podpora postoje. „Podaří se nám zbavit se Evropy dvou rychlostí, pokud se zbavíme výrobků dvojí kvality – s jiným složením u nás a v západní Evropě,“ prohlásil bulharský socialista Momčil Nekov. „Na společném trhu musí platit společná pravidla,“ zdůraznil slovenský lidovec Ivan Štefanec. „Na východě je ve výrobcích více cukru, tuku a soli, a to není zdravé,“ přidala se jeho krajanka Jana Žitňanská.

„Před rokem (předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker říkal, že nesmějí být občané EU kategorie A a B – přesto ale klamavé praktiky stále existují. Určitě nechceme vnucovat jednotný produkt celé Evropě, ale nemůžeme tolerovat nepoctivé chování,“ řekl italský europoslanec Nicola Danti.

„Podle Junckera by v EU neměl být rozdíl mezi severem a jihem, východem a západem. Ale v potravinách rozdíly máme. Nelze to akceptovat,“ poznamenal slovinský poslanec za zelené Igor Šoltes.

Výsledky testování potravin z října 2017:

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT

Sehnalovou podpořili i další zástupci Česka. „Není možné, aby v EU existovali spotřebitelé druhé kategorie, kterým jsou určeny méně kvalitní výrobky. Klíčové je konat, čas běží. Doufám, že přejdeme od slov k činům,“ zdůraznila Dita Charanzová (ANO). „Spotřebitel je podváděn. Nejde jen o potraviny, ale i o čisticí a hygienické výrobky,“ poznamenal Jiří Maštálka (KSČM). „Všichni rozumíme, že stejný obal má obsahovat stejný výrobek, i když komisi trvalo tolik let, než to pochopila. Jsem ráda, že v tom sehrála roli Česká republika a kolegyně Sehnalová,“ řekla Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Zazněly ale i výhrady. „Lokální preference je nutné respektovat,“ apelovala francouzská nacionalistka Mylene Troszczynskiová a varovala, že zvýšené náklady nebudou ku prospěchu spotřebitelů. „Zákon nelze psát komunistickým jazykem,“ vytkl předkladatelce polský euroskeptik Dobromir Sośnierz. „Nesouhlasím s tím, aby se vše zakázalo, ani si nejsem jist, zda máme vše sjednocovat, protože to bude znamenat dodatečné náklady,“ uvedl německý lidovec Andreas Schwab. Ten argumentoval, že rybí prsty vypadají stejně, přestože mohou obsahovat jinou rybu v Portugalsku či v Polsku.

„Stejná pravidla musí platit pro všechny. Všichni jsme Evropané. Je nepřijatelné, aby tady byly rozdílné výrobky ve stejném obalu,“ oponoval francouzský socialista Eric Andrieu. „Není to o potravinách, ale o víře, že Východoevropané si lepší kvalitu nezaslouží,“ rozzlobil se bulharský konzervativec Angel Džambazki nad „koloniální mentalitou“.