Ve Středoafrické republice zabili novináře z Ruska a Ukrajiny. Hledali informace o soukromých žoldnéřích

Události: Ve Středoafrické republice byli zabiti tři novináři z Ruska (zdroj: ČT24)

Dva novináři z Ruska a jeden z Ukrajiny byli v noci na 31. července zabiti ve Středoafrické republice neznámými útočníky, kteří napadli jejich vozidlo. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na starostu města Sibut, v jehož blízkosti k útoku došlo. Reportéři hledali informace o soukromých ruských žoldnéřích napojených na Kreml. Na vyšetřování jejich smrti se chce podílet samo Rusko.

O život přišli investigativní novinář Orchan Džemal, režisér Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Podle nezávislé televize Dožď natáčeli snímek o ruských žoldnéřích působících ve Středoafrické republice, a to z Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, která nasadila nájemné vojáky na východě Ukrajiny či v Sýrii.

Orchan Džemal byl bývalým editorem politické rubriky listu Novaja gazeta a věnoval se konfliktům v Gruzii a na Ukrajině. Byl známý svou průbojností a neohrožeností. Pracoval jako válečný korespondent, během své kariéry byl vězněn v Somálsku a zraněn v Libyi.

Režisér Alexander Rastorgujev proslul svým dokumentem Srok (The Term) o ruské antiputinské opozici. Fotograf a kameraman Kirill Radčenko mimo jiné sloužil v době prezidentských voleb jako volební pozorovatel v Čečensku.

Vyšetřovacích verzí je hned několik

Novinářská výprava do středoafrické metropole Bangui dorazila minulou sobotu. Následující den se Rusové měli dostavit na základnu Berengo, kde údajně Wagnerova skupina cvičí středoafrické vojáky. Na základnu ale nedorazili, píše ČTK. Podle informací Guardianu byl novinářům na vojenskou základnu, o které předpokládali, že ji vedou Wagnerovi muži, odepřen vstup.

Podle Anastasie Gorshové ze Střediska pro správu a vyšetřování (CAR) reportéři neměli řádnou akreditaci. CAR podporuje Michail Chodorkovský, ruský oligarcha, který byl vězněn deset let za finanční činy s politickou motivací, a to v době vlády Vladimira Putina.

Některé ruské sdělovací prostředky uvedly, že soukromá vojenská společnost Wagner, která je svázaná s bohatým vládním dodavatelem Jevgenijem Prigozhinem, už ve střední Africe vedla své aktivity.

CAR se rovněž obává, že pachatelem by mohl být řidič nebo opravář. Mohli být napojeni na policii a chtít po novinářích úplatky. Reportéři totiž u sebe nosili tisíce dolarů v hotovosti a drahé technické vybavení. Některá média uvádějí, že novináře přepadlo deset arabských mužů.

Rusko se ve Středoafrické republice vojensky angažuje

Podle nejmenovaného ruského bezpečnostního zdroje, který citovala agentura AFP, nemá ani ruské velvyslanectví v Bangui, ani ruský poradce středoafrického prezidenta povědomí o přítomnosti ruských či ukrajinských novinářů v zemi.

Moskva od začátku letošního roku poslala na základě prosincového mandátu OSN do Středoafrické republiky vojenské školitele, dodala místní armádě zbraně a zajišťuje bezpečnost prezidenta Faustina-Archangea Touadéry, jehož bezpečnostní poradce je z Ruska.

Oficiálně má tento ruský program posílit středoafrickou armádu, která se potýká se značnými problémy na území státu, jehož značnou část ovládají ozbrojené skupiny. Moskva ale chce podle analytiků především posílit svůj vliv v zemi bohaté na suroviny, jako jsou diamanty, zlato, uran či dřevo.

Kreml existenci soukromé vojenské společnosti vyvrací

Kreml veřejně popřel možnou spojitost s Wagnerem nebo existenci této soukromé vojenské společnosti. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že muži vstoupili do země jako turisté.

Ruské ministerstvo zahraničí informace o cíli cesty ruských novinářů do Středoafrické republiky popřelo. Tvrzení, že chtěli natočit film o Wagnerově soukromé armádě, označila mluvčí ministerstva Marija Zacharovová za „blábol“. Co novináři v Africe dělali, je podle ní nejasné.

Wagner je známý hlavně svou prací v Sýrii. Uniklé smlouvy naznačují, že společnost dostala ropné koncese od Asadova režimu jako protihodnotu za zajištění ochrany určitých strategických zařízení. Stovky ruských žoldnéřů, někteří od Wagnera, byli údajně zabiti při střetu s americkými silami v únoru.