Írán odsoudil amerického novináře za špionáž

Írán odsoudil amerického novináře za špionáž (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi USA a Íránem jsou nejlepší za několik desítek let. Příběh amerického novináře Jasona Rezaiana, kterého Teherán uznal vinným ze špionáže, ale připomíná doby největšího nepřátelství obou zemí. Jeho největší nadějí je výměna za Íránce odsouzené ve Spojených státech.

Jason Rezaian je za mřížemi už skoro patnáct měsíců. Novinář byl v Íránu obviněn ze špionáže a nyní soud vynesl výrok o vině. Výše trestu ale zůstává nejasná, stejně jako celá kauza. Íránské úřady pouze oznámily, že bývalý šéf teheránské pobočky deníku The Washington Post má dvacet dní na odvolání. 

„Írán bohužel pokračuje v tajnostech, neprůhlednosti a neférovém jednání, se kterým tento případ řeší,“ říká editor deníku Douglas Jehl.

Rezaian začal v Íránu pracovat pro americké noviny před třemi lety. Loni ho úřady zatkly i s jeho manželkou, tu ale později propustily. Jen několik týdnů předtím o úskalích své práce mluvil v rozhovoru pro stanici CNN. „Je obtížné přesvědčit lidi na druhé straně světa, že to, co vám říkáme, co vidíme přímo před očima, se opravdu děje.“

Teherán nabízí výměnu

Podle úřadů podkopával režim, podle svých zastánců je spíš obětí politických her. Teď ale jemu i dalším Američanům vězněným v zemi svitla naděje. Mohli by je vyměnit za Íránce odsouzené v USA za porušení sankcí vůči Teheránu. „Pokud Američané přijmou náležité kroky a propustí je, určitě nám to otevře správný prostor a vytvoří to pro nás správné okolnosti,“ nastínil íránský prezident Hasan Rouhání.

Naději Rezaianovi dávají i lepší vztahy obou zemí po dohodě o jaderném programu, kterou v neděli podpořil íránský parlament. Jeho případ ale zároveň ukazuje, že nedůvěra a podezírání ve vztahu k Washingtonu tu přesto zůstává.