Rusko a USA se dohodly na setkání Trumpa s Putinem. Sejít by se mohli ve Vídni či Helsinkách

Události: Rusko a USA se shodly na schůzce Trumpa s Putinem (zdroj: ČT24)

Rusko a Spojené státy se dohodly na uspořádání schůzky svých prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Podle agentury TASS to oznámil Putinův poradce Jurij Ušakov, podle něhož budou podrobnosti oznámeny ve čtvrtek. S Putinem jednal v Moskvě Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton a podle Ušakova tato schůzka přinesla to, s čím obě strany počítaly.

Pokud jde o chystanou schůzku prezidentů, Ušakov řekl, že byla vybrána třetí zem, neupřesnil ale která. Dodal, že setkání obou prezidentů zabere několik hodin. Kromě schůzky Trumpa s Putinem „tváří v tvář“ se počítá i s pracovní snídaní a se společnou tiskovou konferencí. V rámci příprav schůzky se mohou setkat i ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Mike Pompeo.

Putin a Trump se podle vyjádření Ušakova mohou také dohodnout na společném prohlášení, které zahrne aktivity Ruska a Spojených států při zajišťování mezinárodní bezpečnosti.

Americký prezident zamíří v červenci do Evropy na summit NATO, kterého se zúčastní 11. a 12. července. V pátek 13. července je pak na návštěvě v Británii. Trump se nedávno zmínil o možnosti schůzky s Putinem, oficiálně ji však dosud ani jedna strana nepotvrdila.

Rakouský list Kronen Zeitung o víkendu s odvoláním na své zdroje napsal, že Trump s Putinem by se mohli sejít 15. července ve Vídni. O možnosti setkání obou státníků v rakouském hlavním městě psal už začátkem června i americký list The Wall Street Journal.

Jak ovšem upozornil zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas, ruské sdělovací prostředky ohledně místa setkání Trumpa s Putinem spekulují i o finských Helsinkách. To ostatně před novináři připustil i samotný Donald Trump.

Finsko stejně jako Rakousko není členem Severoatlantické aliance a pro setkání hlav USA a Ruska by tak představovaly neutrální půdu.

Zpravodaj ČT Karas: V Rusku došlo k rozčarování z Trumpových kroků (zdroj: ČT24)

Pokud jde o setkání Putina s Boltonem, poradce šéfa Kremlu uvedl, že hovořili o odzbrojovací problematice, o syrské a ukrajinské krizi, o situaci na Korejském poloostrově a o odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem. O amerických sankcích vůči Rusku ani o obnovení činnosti diplomatických zastoupení obou stran a o početním stavu jejich pracovníků prý nemluvili. 

Bolton se setkal i s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. I s ním jednal o Sýrii, Ukrajině a bilaterálních vztazích.