Velvyslanec King: K obchodní válce s Evropou se ani neblížíme, drastické kroky nebudou nutné

Velvyslanec King: Obchodní válka s Evropou se neblíží, vzájemné vztahy nejsou v ohrožení (zdroj: ČT24)

Současný problém se cly se podaří vyřešit. Je ale třeba dát prostor vážné diskusi, aby se nastolily podmínky férové pro všechny. V Interview ČT24 to uvedl velvyslanec USA v ČR Stephen B. King, který je dlouholetým členem Republikánské strany. Podle Kinga není obchodní válka mezi USA a Evropou ani nablízku a na „dlouhodobé drastické obchodní aktivity nedojde“. Nepřátelé USA se podle něj musí připravit na silnou alianci USA s Evropou.

USA příliš dlouho tolerovaly nekalé obchodní praktiky, míní King. Trump se podle něj snažil diskutovat, k ničemu to ale nevedlo, takže zavedl cla na ocel a hliník. „Jsem si jistý, že když jsme tak dlouho spojenci, tak nedojde k žádným dlouhodobým drastickým obchodním aktivitám,“ uvedl King v souvislosti se sporem s evropskými zeměmi. 

Podle něj je to otázka času – nejprve musí dojít k diskusím. „Myslím si, že na konci dne budeme opět v režimu bez cel, žádný harmonogram bych ale nestanovoval,“ prohlásil dále King. „Jde o to, abychom vyřešili rovné podmínky na základě pravidel pro obchodování,“ upozornil velvyslanec s tím, že USA nechtějí sedmdesátileté partnerství s Evropou ohrozit.

Trump nově mluví také o clech na dovoz automobilů. „Doufám, že se to nestane, osobně jsem zastánce volného trhu, volného obchodu. Musíme si počkat, na jakou úroveň se to ještě může dostat před tím, než se hráči setkají a řeknou si, že to nedává smysl. Nemyslím si, že to je něco co by ohrozilo obchodní vztahy mezi partnery,“ konstatoval King.

Sám by o současné situaci nehovořil jako o obchodní válce. „Tomu nejsme ani nablízku. Všechno vede k dalším seriózním debatám, doufám, že v nadcházejících měsících se tato záležitost podaří vyřešit,“ uvedl velvyslanec. Stejně tak věří, že se vyřeší problémy s Čínou. „USA jsou v globálním srovnání největším trhem,“ upozornil v této souvislosti King.

Budeme podporovat NATO, ujistil americký velvyslanec

Pokud jde o transatlantické vazby, do budoucna se naopak utuží, je přesvědčen velvyslanec. „Vztahy s Evropou jsou srdcem a duší zahraniční politiky USA. Myslím, že náš závazek vůči NATO a EU byl za poslední rok a půl prezidentem Trumpem zopakován. Budeme podporovat NATO, budeme zvyšovat svůj závazek vůči NATO. Musíme, sdílíme hodnoty, jsme součástí západní kultury,“ prohlásil King. Nepřátelé USA se podle něj musí připravit na budoucí silnou alianci mezi Spojenými státy a Evropou.

Vztah s Ruskem označil King za agresivně-soutěživý. „Bohužel není tak dobrý, jak bychom si všichni přáli. Stále se snažíme nalézt příležitosti, jak zapojit Rusko do pozitivní diplomacie, ale některé jejich aktivity, ať už se jedná o dezinformační kampaně, nebo agresivitu v určitých částech světa, jako je Balkán, pro nás znamenají starosti,“ konstatoval King.

Někteří přirovnávají současnou dobu k období studené války. „Reagujeme na agresivní aktivity ze strany Ruska,“ vysvětlil velvyslanec. A nastínil, co je třeba k adekvátní obraně. „Musíme říkat pravdu, mít bezpečnostní mechanismy na obranu a sdílet správné hodnoty. Věříme ve svobodu slova, osobní svobodu, které je třeba bránit, to můžeme úspěšně dělat, jen když budeme spojenci,“ vzkázal King Evropě.

Trump dal přitom nedávno najevo, že by rád obnovil skupinu G8, z níž bylo Rusko vyloučeno kvůli anexi ukrajinského Krymu. „Je to možnost, jak pozitivně zapojit Rusko,“ míní King. Vysocí vládní představitelé USA budou v nejbližší době jednat se svými ruskými protějšky o možném červencovém setkání Trumpa se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Že by místem setkáním mohla být Vídeň, jak se spekuluje v médiích, King nepotvrdil.

Americký podnikatel německo-irsko-velšského původu se narodil 4. července 1941 v Indianapolisu a vyrůstal v Chicagu. Na Západní illinoiské univerzitě vystudoval sociální a politické vědy. V letech 1963 až 1966 působil jako učitel v Rushvillu.

V roce 1967 nastoupil do Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), ve kterém se zabýval porušováním občanských práv. Věnoval se například činnosti rasistické organizace Ku Klux Klan a rasisticky motivovanými zločiny. V roce 1970 začal pracovat jako poradce republikánského senátora za Floridu Edwarda Gurneyho a byl členem senátního vyšetřovacího podvýboru.

Poté pracoval na ministerstvu zemědělství, kde byl jeho agendou styk úřadu a zemědělských výborů ve Sněmovně a v Senátu. V roce 1976 se na svou „alma mater“ vrátil jako manažer. O rok později odešel do podnikatelského sektoru a působil ve vedení několika firem. Vybudoval a později prodal firmu na výrobu chemikálií Tomah Products. V letech 1990 až 2006 byl například prezidentem společnosti Milton Industrial and Economic Corporation a v roce 2006 si založil vlastní finanční a realitní společnost King Capital.

V roce 1978 se stal členem republikánů a v první polovině 80. let byl dvakrát nominován prezidentem Ronaldem Reaganem do národního republikánského volebního konventu, který oficiálně potvrzuje a nominuje kandidáta strany na prezidenta.

Je známý jako stoupenec tradičních republikánských hodnot ještě z Reaganova období. Jeho vliv ve Washingtonu vychází z kontaktů na vlivné republikány, především na předsedu Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a někdejšího šéfa Republikánské strany a bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse.

Ryan v roce 1988 působil jako dobrovolník v Kingově neúspěšné volební kampani do Senátu. Později se ale role obrátila a v roce 1998 to byl naopak King, kdo Ryanovi pomáhal s kampaní do Kongresu. King stál také za Priebusem a jeho kandidaturou na předsedu celoamerického výboru Republikánské strany, tedy faktického šéfa strany.

V letech 2007 až 2017 vedl Republikánskou stranu ve Wisconsinu. V předsednictvu strany pak působil jako jeden ze zástupců státu Wisconsin. Podle amerických médií nemá žádné politické vazby na současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Zajímavostí je informace listu GazetteXtra, že během loňských republikánských primárek získal jeho hlas Trumpův rival Ted Cruz.

S Českou republikou nepojí Kinga žádné osobní ani diplomatické vazby. V případě politicky jmenovaných diplomatů to ale není nic výjimečného. King je ženatý, s manželkou Karen mají tři dospělé děti a sedm vnoučat. Žijí v Janesvillu ve Wisconsinu. Od roku 1972 je aktivní ve skautu.

Stephen King
Zdroj: ČT24