Ruský opoziční aktivista Titkov nevydržel časté pobyty v policejní cele a utekl do Švédska

Ruský opoziční aktivista Dmitrij Titkov požádal o azyl ve Švédsku. Bývalý spolupracovník Fondu boje proti korupci vedeného Alexejem Navalným působil v jeho štábu v Soči a tamní policie ho nejednou zadržela za účast na protivládních akcích. Naposledy dostal devět dní v cele za protest na konci letošního března.

„Prožil jsem řadu stresových situací. Poslední kapkou bylo, když mě posadili na devět dní do cely s narkomanem, který se mnou mohl udělat cokoliv,“ řekl Titkov zpravodajskému webu Kavkazský uzel.

Trest si vysloužil za to, že 27. března vyšel na náměstí v Soči s plakátem, na kterém se v souvislosti s prezidentskými volbami z 18. března psalo: „Požaduji zrušení výsledků voleb v Soči. Městská administrace by se měla zpovídat z toho, že nutila lidi hlasovat.“

Titkov nevyjadřoval svoje politické názory poprvé. Většinou to dělal mlčky a sám s plakátem. K této formě protestu se opoziční aktivisté často uchylují, protože radnice jim většinou nepovolují pořádat shromáždění. Samostatné protesty, kdy jsou demonstranti minimálně 50 metrů daleko od sebe, podle zákona žádné povolení nepotřebují.

Přestože je samostatná demonstrace v Rusku legální, policie stejně aktivisty zpravidla zadržuje. Nejčastěji to odůvodňuje tím, že se dopouštějí vágně definovaného přečinu chuligánství. Mnohokrát takto zadržela i Titkova.

V říjnu 2017 Titkovovi několik lidí vyhrožovalo odplatou, pokud svůj plakát na podporu Navalného neschová a neodejde z veřejného prostoru. Aktivista tvrdí, že mu při tom rozbili telefon. Na to policie podle Titkova nijak nereagovala, i když nebyla daleko.

Titkov požádal o švédské vízum, na konci května odjel a požádal švédskou vládu o azyl. Už dostal povolení k práci a začal se učit švédsky. „Pečlivě mě vyslechli a dokonce mi nabídli psychologa,“ popsal své přijetí.

„Dali mi pracovní povolení. Bez švédštiny je ale těžké najít si práci, a proto chodím na bezplatné kurzy jazyka,“ řekl. Ve Švédsku ho ubytovali s uprchlíky ze Sýrie a z Iráku. „Jsem tam jediný Rus, ale to nám nebrání v navazování kamarádství,“ dodal Titkov.