Naše ultimátum? Nesmysl, kancléřka chtěla sama dva týdny na řešení migrace, tvrdí Seehofer

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) popřel, že by dal kancléřce Angele Merkelové (CDU) ultimátum, aby do začátku července nalezla evropské řešení migrační otázky. V rozhovoru poskytnutém deníku Passauer Neue Presse uvedl, že kancléřka si sama vyžádala dva týdny na vyřešení sporu, který uvrhl německou vládu do hluboké krize.

„Nesmysl! Neexistuje žádné ultimátum. Kancléřka frakci CDU/CSU ve Spolkovém sněmu požádala, abychom jí dali dva týdny,“ řekl listu ministr, který je zároveň předsedou bavorské CSU, sesterské strany kancléřčiny CDU.

„Předsednictvo CSU se rozhodlo, že patří k bontonu, abychom takovou kancléřčinu žádost vyslyšeli,“ dodal Seehofer. Lhůtu na nalezení evropského řešení migrační otázky do začátku července si tedy podle něj Merkelové stanovila sama.

Vyhodit ministra, který se stará o bezpečnost? Kde to jsme?

Seehofer kancléřku také nepřímo varoval, že jeho případné odvolání z čela ministerstva vnitra by znamenalo pád celé vlády. „Vyhodit ministra, který se stará o bezpečnost a pořádek ve své zemi, by byla světová premiéra. Kdepak to jsme? Jsem předsedou CSU, jedné ze tří koaličních stran a jednám s plnou podporou své strany,“ zdůraznil Seehofer s tím, že pokud nepanuje v kancléřství spokojenost s jeho prací, měla by Merkelová raději ukončit celou koaliční spolupráci.

Řešení migrace na evropské úrovni hodlá Merkelová hledat mimo jiné na nedělním minisummitu v Bruselu, kterého by se podle dosavadních informací kromě ní měli zúčastnit mimo jiné představitelé Rakouska, Francie a jihoevropských zemí.

Podle Evropské komise projevilo dosud zájem o účast na minisummitu 16 států. Naopak premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) po čtvrtečním summitu v Budapešti oznámili, že na schůzku nepojedou.

Horst Seehofer během zasedání vlády
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Z Mickey Mouse se dělá monstrum, míní Seehofer

Německá média v uplynulých dnech informovala, že Merkelová dostala od CSU ultimátum, aby do počátku července vyjednala evropské řešení migrace. Spor mezi sesterskými stranami CDU a CSU vyvolal migrační plán ministra Seehofera, který počítal s tím, že by byli někteří migranti odmítáni již na hranicích. Merkelová je proti, neboť se obává dominového efektu na evropských hranicích. Seehofer pohrozil, že začne migranty na počátku července odmítat na vlastní pěst, pokud kancléřka nenajde řešení. To by mohlo podle pozorovatelů přivodit i pád vlády.

„Kancléřka z 63 bodů (Seehoferova plánu) s 62,5 bodu nemá žádný problém. U zbylého půlbodu se z Mickey Mouse dělá monstrum,“ komentoval spor Seehofer.

„Pokud se kancléřce podaří najít evropské řešení, nebude nikdo šťastnější než já,“ řekl pasovskému listu ministr. „Jsem rád, že jsem Evropskou unii probudil ze spánku,“ dodal s tím, že „najednou“ je během jednoho týdne Evropa ochotná spolupracovat a hledat řešení.

CSU kvůli jejímu postoji ve sporu s kancléřkou kritizuje nejen část opozice, ale i členové koaličních stran CDU a sociální demokracie (SPD). Řada z nich ho považuje za snahu posílit stranu a získat hlasy na úkor protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) před říjnovými zemskými volbami v Bavorsku.

Například předsedkyně SPD Andrea Nahlesová stanici ARD řekla, že je „rozčílená ze způsobu, jak se pohrává s celým Německem, protože někdo dostal zjevně panický strach, že ztratí v Bavorsku absolutní většinu“.