Pokud Německo a Rakousko zavedou hraniční kontroly, budou i v Česku, prohlásil Babiš

Události: Pokud Německo zavede hraniční kontroly, Česko ho bude následovat (zdroj: ČT24)

Pokud Německo a následně Rakousko zavedou kvůli migraci hraniční kontroly, učiní tak Česká republika také. Před zasedáním Bezpečnostní rady státu to v pátek řekl designovaný premiér Andrej Babiš (ANO). Od bezpečnostní rady chce informace o připravenosti na takové opatření. Ostrahu by měli zajistit policisté, celníci, případně vojáci. Babiš vyjádřil naději, že se tak nakonec nestane.

Problém podle Babiše vyplývá z vnitropolitické situace v Německu, ze sporu o migrační plán mezi německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU) a kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Německo v roce 2015 čelilo největší vlně uprchlíků, tehdy reagovalo masivním nasazením policistů a dočasným obnovením hraničních kontrol. Teď po třech letech o podobném opatření uvažuje znovu.

Babiš uvedl, že rakouský kancléř Sebastian Kurz na čtvrteční schůzce v Budapešti se svými protějšky z visegrádské čtyřky avizoval, že pokud by Německo začalo vracet některé migranty od svých hranic, Rakousko by postupovalo stejně.

Podle Babiše lze předpokládat, že Rakousko udělá stejné opatření jako Německo. „V tom případě my uděláme stejné opatření. To znamená, že půjdeme na hraniční přechody,“ řekl.

Česko by na to muselo podle Babiše reagovat a bránit svou hranici. „Uděláme stejná opatření, půjdeme na přechody a budeme kontrolovat hranici,“ konstatoval. Připomněl, že Česko je pro to, aby Evropa zřídila uprchlické tábory mimo své území. Jižní hranici pak mají bránit státy, které na ní leží, přičemž ostatní země EU by měly těmto zemím pomáhat.

Merkelová hodlá najít evropské řešení migračního problému, Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt.

Česká policie je připravená zavést kontroly

Policie je na zavedení kontrol připravena. Na strategických místech dokážou být jednotky do pěti hodin, vyzkoušely si to při několika cvičeních. Na bývalých hraničních přechodech by policisté kontrolovali auta. Pod dohledem by měli polní cesty v rámci zelené hranice a také řeky.

Takzvané operační plány jsou připravené pro všechny hranice – tedy s Německem, Polskem, Slovenskem a Rakouskem. Aktuálně teď platí, že se celé příhraniční monitoruje – tedy, že se v určitých intervalech a na konkrétních místech objevují smíšené hlídky českých i zahraničních policistů.

„Máme i krizový plán, že pokud by kapacity nestačily, tak se zapojí i celní správa a v nejhorším případě i armáda,“ uvedl Babiš. 

Kontroly by byly i ve vlacích. Na všech místech by policisté měli nejmodernější techniku pro registraci a identifikaci osob a také provizorní zázemí pro sebe i zadržené uprchlíky.