Italský ministr vnitra Salvini naznačil, že by spisovatel Saviano mohl přijít o ochranu před mafií

Italský spisovatel a novinář Roberto Saviano kritizoval ministra vnitra Mattea Salviniho, který ve čtvrtek naznačil, že by tento bojovník proti mafii mohl přijít o policejní ochranku. Informovala o tom agentura AFP. Saviano čelí kvůli své knize o italské mafii Gomora řadu let výhrůžkám smrtí.

„Příslušné úřady zhodnotí, jestli mu něco hrozí, zčásti proto, že se mi zdá, že tráví dost času v zahraničí,“ uvedl v rozhovoru poskytnutém stanici RAI ministr vnitra Salvini. „Zhodnotí, jak jsou vynakládány peníze italských daňových poplatníků,“ dodal.

V rozhovoru pro RAI Tre Salvini uvedl, že „Roberto Saviano je poslední z mých problémů. Jestli se teď dívá, posílám mu pusu. On je takový ten člověk, který vyvolává tolik soucitu a náklonnosti, ale je třeba zhodnotit, na co Italové dávají své peníze.“ 

Saviano je pod nepřetržitou policejní ochranou od roku 2006, kdy vyšla jeho kniha Gomora, která pojednává o neapolské mafii Camorra a která se stala předlohou stejnojmenného filmu oceněného na festivalu v Cannes.

Italský spisovatel, který se ve svých knihách dál věnuje organizovanému zločinu, je ostrým kritikem nového ministra vnitra a předsedy strany Liga Salviniho, především kvůli jeho postoji k migraci. Na Facebooku jej Saviano označil za „ministra podsvětí“.

 „Salvini si vybral svoje nepřátele: Italy z jihu, Italy, o které se nestará a jsou mu ukradení, cizince, kteří v Itálii žijí a pracují, dívky a chlapce narozené v Itálii rodičům-cizincům, chlapce, kteří mluví italsky, milují italštinu. Jeho nepřáteli jsou Romové. A mezi těmi Italy zapomenutými politiky a institucemi, mezi těmi cizinci, jsem i já,“ napsal Saviano ve svém příspěvku. 

„Žít pod policejní ochranou je tragédie. Itálie je západní zemí s největším počtem novinářů pod policejní ochranou, protože má nejsilnější a nejnebezpečnější zločinecké organizace na světě,“ uvedl Saviano na Facebooku. „Místo aby novináře, kteří žijí pod ochranou, zbavil nebezpečí, tak jim Matteo Salvini, ministr vnitra, vyhrožuje,“ dodal Saviano.

  • Italský novinář a spisovatel Roberto Saviano vyrostl v Casal di Principe, malém městě na předměstí Neapole. Novinářskou kariéru začal v roce 2002, už o tři roky později byl ale co do tematiky mafie považován za jednoho z odborníků. V roce 2006 publikoval knihu Gomora, ve které popisoval praktiky mafiánské organizace Camorra.
  • Za knihu obdržel nejen obdiv a zájem čtenářů, ale také četné výhrůžky smrtí. Když sledoval televizní pořad, kde Saviano vystupoval, prohlásil mafiánský boss Salvatore Cantiello: „Jen si mluv, protože brzo už nikdy nepromluvíš.“
  • Když Saviano nedlouho poté vystupoval v Casal di Principe k příležitosti zahájení nového školního roku, jmenovitě vyvolal všechny přítomné mafiánské bossy a vyzval je k odchodu. Veřejnou dopravou už se ten den domů nedostal. Novináři byla přidělena ochranka a pro jeho vlastní bezpečnost byl eskortován z Neapole.
  • Během podzimu 2008 odhalil Carmine Schiavone, příbuzný bosse klanu Casalesi Francesca Schiavona, že Saviano měl být zabit bombou na trase Řím–Neapol. Dnes se novinář ukrývá, sám uvádí, že téměř nikdy netráví několik dní na stejném místě, střídá hotely a země, ve kterých se pohybuje, za doprovodu své ozbrojené sedmičlenné ochranky. Sám však uvádí, že po těch letech strávených pod neustálou ochranou se cítí téměř provinile, že je ještě pořád naživu.