Zbrojař Strnad dál dodává do Ázerbájdžánu. Zbraně posílá přes Izrael, úřady prý o ničem neví

Reportéři ČT: Zbrojař Strnad dál dodává houfnice DANA do Ázerbájdžánu (zdroj: ČT24)

České a slovenské zbraně se přes embargo Evropské unie stále dostávají do Ázerbájdžánu. Konkrétně přes Izrael, kde s celou transakcí pomáhá obří zbrojovka Elbit. Kauzu už řeší i v izraelském parlamentu, i když bez výsledku. Dotčené země zatím pouze opakují, že věc prověřují. Znepokojena je především Arménie. Dodávky zbraní mapovali David Macháček z týmu Reportérů ČT a blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Ázerbájdžánská armáda zveřejnila další oficiální video, ve kterém se chlubí českými houfnicemi DANA. A to jen dva dny poté, co se reportérovi ČT podařilo natočit transport houfnic za hranice.

To znamená, že obchod se zbraněmi, které ve svých společnostech repasuje největší český zbrojař Jaroslav Strnad, pokračuje. I přes závazek evropských zemí, že nebudou na konfliktní území prodávat zbraně se smrtícím účinkem. Ázerbájdžán je na černé listině kvůli sporům s Arménií o území Náhorního Karabachu.

Zbraně mají pocházet z holdingu Czechoslovak Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada, který má blízké kontakty na prezidenta Miloše Zemana. Strnad vykupuje staré houfnice a raketomety od české armády, na Slovensku je pak repasuje a modernizuje. Oficiálně je prodává izraelské zbrojovce Elbit, jenže z Tel Avivu pak zbraně stejným letadlem pokračují do ázerbájdžánského Baku.

ČT natočila převoz zbraní

Slovenská zbrojovka MSM ze Strnadova holdingu odmítá obchody komentovat. „Na všechny otázky jsme už v této souvislosti v minulosti odpovídali a naše stanovisko nadále platí,“ uvedla ředitelka marketingu MSM holding Lucia Ollé.

Zatím poslední transport na trase Bratislava – Tel Aviv – Baku se podařilo reportérům ČT zachytit zhruba v úterý 12. června. Na bratislavské letiště přistál nákladní letoun Iljušin 76 ázerbájdžánské společnosti Silkway, do kterého se vejde jak raketomet Vampire, tak houfnice DANA. Před polednem pak letadlo odletělo přes Tel Aviv do Ázerbájdžánu.

Reportér ČT Macháček natočil letadlo v Bratislavě z blízkosti, do jaké se běžní cestující nedostanou. Na letišti totiž legálně přistál s malým letadlem, které se dostalo poblíž letounu Iljušin. Dva dny poté se pochlubil Ázerbájdžán novými zbraněmi ve zmíněném videu.

Události: Houfnice zbrojaře Strnada nadále míří do Ázerbájdžánu (zdroj: ČT24)

Obchodem se zbraněmi se zabývá i Izrael

Dodávky zbraní přes izraelskou metropoli jsou tématem i v židovském státě. Naposledy o tom informoval místní deník Maariv, a to na základě zjištění České televize. Ázerbájdžán, který ročně nakupuje izraelské zbraně za pět miliard dolarů, je přitom pro Jeruzalém strategickým partnerem.

„Ázerbájdžán má velmi dlouhou hranici s Íránem. Je to základna pro izraelské zpravodajské operace. A je to také trh pro izraelské zbraně. Objem izraelského vojenského vývozu do Ázerbájdžánu dosáhl pěti miliard dolarů. To je ohromný objem!“ řekl blízkovýchodnímu zpravodaji ČT investigativní novinář Yossi Melman z Izraele.

Oblast Náhorní Karabach
Zdroj: ČT24

Nyní se případ dostal i na půdu izraelského parlamentu Knesetu. „Poslankyně Tamar Zandbergová za stranu Meretz poslala oficiální žádost ministru obrany Avigdoru Liebermanovi, aby ve věci zahájil vyšetřování,“ shrnul izraelský právnický aktivista Itay Mack.

Veškerý vývoz vojenských technologií podléhá v Izraeli přísnému utajení. „Je pravidlem ministerstva obrany, že nekomentujeme žádné aspekty obranného exportu,“ uvedl úřad. Elbit je jednou z největších izraelských zbrojovek s ročním příjmem přes 3 miliardy dolarů a 13 tisíci zaměstnanci.

Cesta Strnadových zbraní do Ázerbájdžánu
Zdroj: ČT24

Podle vývozních dokumentů garantuje izraelské ministerstvo obrany, že se výzbroj dovezená ze Slovenska nebude vyvážet dál. Jenže letadla soukromé ázerbájdžánské společnosti Silkway se zbraněmi na palubě pokračují po cestě z Bratislavy do Tel Avivu rovnou do Baku.

Slovensko prý porušení licence prověřuje

Téma je to i pro Arménii, která s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach soupeří. „Jakmile jsme v loňském roce obdrželi informace o dodávkách zbraní do Ázerbájdžánu, neustále jsme o nich vyjadřovali znepokojení slovenským orgánům. Opakovaně a na různých úrovních včetně nóty. Obecně řečeno jsme na naše otázky ještě nedostali jasnou odpověď,“ upozornil arménský velvyslanec v ČR Tigran Seiranian.

Slovenská ministerstva zahraničních věcí i hospodářství tvrdí, že věc prošetřují a do té doby ji odmítají komentovat.

„Ministr hospodářství Peter Žiga pod tímto tlakem otevřel téma na bezpečnostní radě státu a požádal bezpečnostní složky, aby tyto informace prověřily. Oficiálně se ale vláda tváří, že na Slovensku repasované zbraně končí v Izraeli,“ shrnul novinář slovenského Denníku N Vladimír Šnídl.

„Zřejmě to nechají vyšumet. Budou se tvářit, že věc stále prověřují a budou doufat, že mediální zájem opadne. Anebo nechají doběhnout licenci,“ dodal Šnídl.

Tuto licenci na vývoz zbraní do Izraele mají Strnadovy zbrojovky do konce června. Otázky, zda budou žádat o její prodloužení, nechávají bez odpovědi.

„Žádné české rakety nebyly Elbitem prodány ani Ázerbájdžánu, ani žádnému jinému zákazníkovi na celém světě. Netřeba dodávat, že neposkytneme žádný rozhovor,“ dodala ředitelka vnější komunikace Elbit Systems Dalia Rosenová.