Syrský diktátor Asad: Potřebujeme podporu Ruska, a ne americkou pošetilost

Spojené státy musí opustit Sýrii a v případě selhání rozhovorů s arabsko-kurdskými silami SDF hrozí vojenská konfrontace. V rozhovoru pro ruským státem placenou televizní stanici RT (dříve známá jako Russia Today), kterou Kreml využívá k šíření své propagandy, to prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Na otázku, zda by se mohl vyjádřit k tomu, že ho americký prezident Donald Trump nazval zvířetem, Asad odpověděl: „Jste tím, co říkáte.“

Trump v jednom svém příspěvku na Twitteru nazval syrského prezidenta zvířetem. Na otázku, zda má i Asad pro šéfa Bílého domu přezdívku, syrský státník odpověděl, že takové výrazy nepoužívá.

„Není to můj slovník, takový jazyk nepoužívám. Tento jazyk reprezentuje jeho,“ uvedl Asad. „Myslím, že existuje známé rčení: co říkáte, tím také jste. On se chtěl nějak reprezentovat a to je normální,“ dodal.

„Dotknou se vás jedině lidé, kterým můžete věřit. Lidé, kteří mají srovnané myšlenky, myslí na druhé, jsou morální a etičtí. Právě to by s vámi mělo něco udělat, ať už pozitivního či negativního. Někdo jako Trump se mnou neudělá vůbec nic,“ zdůraznil Asad.

V interview rovněž uvedl, že Západ sahá k zoufalým opatřením, jelikož si uvědomuje, že konec konfliktu se blíží. Jako příklad uvedl obvinění, že syrská provládní vojska v Dúmě u Damašku letos použila chemické zbraně.

Při útoku v Dúmě, který vedly síly Bašára Asada, zahynuly 7. dubna 2018 desítky lidí, podle Západu při něm syrský režim použil chlor a sarin. Proto USA, Británie a Francie společně zaútočily na vojenské cíle, kde mohl syrský režim skladovat a vyrábět chemické zbraně. Při úderu nebyl nikdo zabit.

  • Mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zaznamenala v Sýrii od roku 2014 přes 390 údajných útoků zakázanými chemickými zbraněmi.

Západ se podle syrského prezidenta obviněním snažil změnit názor mezinárodní komunity a to mu nevyšlo. „Vyprávěli báchorku, a byla to lež. Veřejnost po celém světě i na Západě jejich příběhu nevěřila. Nemohli se stáhnout, tak museli něco udělat, byť malého,“ uvedl Asad, přičemž odkázal na zmiňované nálety na údajná syrská chemická zařízení.

Moskva, která je spojencem syrské vlády, podle Asada přispěla k usměrnění Washingtonu. Rusko poskytuje Damašku od roku 2015 významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti.

„Byli jsme blízko k přímé konfrontaci mezi ruskými a americkými silami, ale dosud jsme se jí vyhnuli. Nebylo to však díky moudrosti amerického vedení, nýbrž díky moudrosti ruského vedení,“ uvedl Asad. „Abychom naši zemi stabilizovali, potřebujeme podporu Ruska a zároveň nepotřebujeme americkou pošetilost,“ dodal.

Analytik Novotný o situaci v Sýrii: Ocitli jsme se v centru propagand ze strany Ruska i té opačné (zdroj: ČT24)