USA zablokovaly výzvu OSN k „nezávislému a transparentnímu“ vyšetřování násilí v Izraeli

Události k pokračujícím palestinským protestům (zdroj: ČT24)

Spojené státy zablokovaly přijetí prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které vyzývalo k nezávislému vyšetření pondělního násilí na hranicích Pásma Gazy. Při střetech s izraelskými vojáky na hranici Izraele a Pásma Gazy v pondělí zahynulo 60 Palestinců, tvrdí palestinské zdroje. Turecko a Jihoafrická republika stáhly z Izraele své velvyslance. Izrael v reakci nařídil generálnímu konzulovi Turecka odjet z Jeruzaléma.

Dosud nejostřejší reakce na pondělní násilnosti zazněly z Turecka a Jihoafrické republiky. Oba státy v úterý oznámily, že stáhly z Izraele své velvyslance. „Oběti se účastnily klidné demonstrace proti provokativnímu otevření americké ambasády v Jeruzalémě,“ uvedla vláda JAR a odsoudila „násilnou agresi (izraelských) ozbrojených složek“.

Izraelská velvyslankyně v Bruselu Simona Frankelová prohlásila o obětech z Gazy, že jsou to všichni teroristé, na což belgické ministerstvo zahraničí reagovalo jejím předvoláním. Šéf belgické diplomacie Didier Reynders prohlásil, že považovat všechny oběti za teroristy přesahuje hranice soudnosti.

Palestinský mladík v den nakby
Zdroj: Mohamad Torokman/Reuters
Dávat protesty výhradně do spojitosti s přesunem izraelské ambasády do Jeruzaléma je unáhlené. Protesty se vztahovaly hlavně k nakbě, ostatně drtivá většina obyvatel Gazy jsou uprchlíci a 60 procent z nich se narodilo v místech, která dnes patří Izraeli a kam se oni sami nemají jak dostat. Jde o snahu napadnout a změnit současný stav skomírajících mírových jednání, případně jde o nesmíření se se amotnou existencí státu Izrael.
Jakub Szántó

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael kvůli chování vůči demonstrantům z Pásma Gazy z genocidy a ze „státního terorismu“.

„Co Izrael udělal, to je genocida, odsuzuji tuto humanitární tragédii,“ řekl Erdogan. Turecké ministerstvo zahraničí zároveň uvedlo, že rozhodnutí USA přesunout svou ambasádu do Jeruzaléma povzbudilo izraelské bezpečnostní složky k masakrování Palestinců. 

Erdogan dále označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za premiéra apartheidu. „Má na rukou palestinskou krev,“ prohlásil. Izraelský ministr školství Naftali Bennett obratem obvinil Erdogana z podpory palestinského Hamasu. „Erdogan je ponořen do terorismu Hamasu od hlavy po paty,“ řekl.

V Turecku byl vyhlášen třídenní státní smutek za Palestince zabité při protestu a vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Vládní mluvčí Bekir Bozdag obvinil Izrael z masakru a řekl, že „Spojené státy mají teď na rukou palestinskou krev“. Turecko si zároveň povolalo ke konzultacím svého velvyslance v USA.

Jeruzalém a přesun ambasády není hlavním tématem z hlediska protestů. Je to celá řada příběhů, které spolu rezonují. Třeba poslední volby v Iráku jsou těžkou ranou pro pokusy Íránu nastolit svou dominanci v celém regionu. Základním svárem celého regionu je svár mezi Saúdskou Arábií a Íránem.
Jefim Fištejn
publicista

Izraelští politici by podle Íránu měli být souzeni za válečné zločiny

Saúdská Arábie přesun americké ambasády do Jeruzaléma odsoudila a prohlásila, že USA podnikají kroky, které jsou v rozporu s právy palestinských obyvatel Jeruzaléma.

Liga arabských států (LAS) požádala prokuraturu Mezinárodního trestního soudu (ICC), aby bylo urychleně zahájeno vyšetření „zločinů spáchaných izraelskou okupací“ proti Palestincům. „Izrael je utlačovatel a vrah a jeho politici a vojáci musejí být předvedeni před ICC,“ sdělil šéf komise pro lidská práva v LAS Amdžad Šamút.

Írán je toho názoru, že by izraelští politici měli být souzeni za válečné zločiny. „Vraždění dětí, žen a bezbranných Palestinců se stalo za 70 let okupace (palestinských území) hlavní strategií Izraele,“ sdělil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí. Podle něj musí svět rychle reagovat a postavit izraelské politiky za válečné zločiny před mezinárodní soud.

Odborník na Blízký východ Marek Čejka k dozvuku protestů v Gaze (zdroj: ČT24)

Spojené státy zablokovaly výzvu k nezávislému vyšetřování násilí

O pondělních střetech se hovořilo také na půdě Spojených národů. Mezi členy Rady bezpečnosti OSN koloval návrh společného prohlášení k násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy, ve kterém byla obsažena i výzva k „nezávislému a transparentnímu“ vyšetření střetů. Podle diplomatických zdrojů agentur AFP a DPA ale přijetí tohoto prohlášení zablokovaly Spojené státy.

Z našeho pohledu tím končí role Spojených států jakožto prostředníka, hybatele mírového procesu. Tedy role, kterou si od roku 1991 tak pečlivě budovaly.
Nabil Šát
poradce šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse

Rada bezpečnosti OSN se v úterý na žádost Kuvajtu kvůli situaci, která nastala v souvislosti s pondělním přesunutím velvyslanectví Spojených států z Tel Avivu do Jeruzaléma, mimořádně sešla. Zasedání začalo chvílí ticha za palestinské oběti.

Publicista Fištejn: Izrael může uštědřit Rusku facku (zdroj: ČT24)

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ocenila Izrael za zdrženlivost při pondělním zásahu proti palestinským demonstrantům na hranici Pásma Gazy. Násilí připsala palestinskému hnutí Hamas, které pásmu vládne. Hamas „provokuje k násilnostem mnoho let, začal s tím dlouho před přesunem našeho velvyslanectví“ do Jeruzaléma, řekla Haleyová. 

„Žádná země v této místnosti by nejednala s větší zdrženlivostí, než s jakou jednal Izrael. Hamas je se včerejšími (pondělními) výsledky spokojen. Spojené státy litují mrtvých, ale v té oblasti je mnoho násilí,“ sdělila Haleyová. Ve svém projevu také vyjádřila politování nad tím, že se v Radě bezpečnosti OSN více nemluví o íránských intervencích v Sýrii a Jemenu.

Bílý dům už v pondělí uvedl, že zodpovědnost za smrt více než pěti desítek lidí nese hnutí Hamas. Podle mluvčího Raje Shaha proto není nutné vyzývat Izrael ke zdrženlivosti.

Pondělní události už předtím odsoudil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn a označil je za šokující násilí. Jak napsal v prohlášení na Twitteru, ti, kteří jsou za toto nehorázné porušování lidských práv zodpovědní, by měli být pohnáni před spravedlnost. 

Spojené státy mnohokrát deklarovaly zájem stát se prostředníkem v jednání mezi Izraelem a Palestinou. Otevřením ambasády v Jeruzalémě se ale pro jednu ze stran zdikreditovaly. Nectí náboženský, symbolický význam Jeruzaléma pro muslimy.
Bronislav Ostřanský
arabista, islamolog, Orientální ústav, Akademie věd ČR

Británie, Francie, Německo a Evropská unie vyzvaly všechny strany konfliktu ke zdrženlivosti.  Situace na Blízkém východě je výbušná a blíží se
válce, řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že civilisté mají právo na pokojné protesty. Německo a Británie navíc vyzvaly k nezávislému vyšetřování toho, co se v pondělí na hranicích Izraele a Palestiny stalo.

Podle izraelské vlády ale židovský stát jen bránil své hranice a vlastní bezpečnost. „Hnutí Hamas využívá demonstranty, neozbrojené lidi, kteří se zúčastní protestů, a posílá je dopředu. Viděli jsme, jak nabádají ženy a děti, aby šly strhnout plot a umožnily tak proniknout na izraelské území. To je hrozba, kterou naše obranné složky nemohou riskovat,“ uvedl mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus.

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že Izrael sice podle mezinárodního práva má právo chránit své hranice, ale střelné zbraně s ostrou municí mohou být použity pouze v naprosto krajních případech. Palestinci, kteří se přibližovali k hraničnímu plotu v Gaze, ale nepředstavovali nebezpečí, které by si zasloužilo takto tvrdou reakci izraelských bezpečnostních složek, řekl.

Rusko mezitím vyzvalo kvartet blízkovýchodních vyjednávačů, aby se vyvaroval kroků, které by mohly vést k další eskalaci. Kvartet tvoří Spojené státy, Rusko, EU a OSN. Skupina se angažuje v izraelsko-palestinském mírovém procesu. Zatím se mu ale nepodařilo dosáhnout zásadního pokroku. 

WHO: Situace se podobá válečnému stavu

Pondělních protestů u hraničního plotu se zúčastnilo na 50 000 Palestinců. Demonstrovali mimo jiné kvůli slavnostnímu otevření nového velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Při střetech s izraelskými vojáky zemřelo šest desítek z nich.

Představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Mahmoud Daher uvedl, že podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo při pondělních protestech zraněno 2771 Palestinců; 1360 z nich utrpělo střelná poranění, 400 lidí zranily střepiny a 980 osob se nadýchalo slzného plynu. Většina postřelených utrpěla zranění nohou.

Téměř 1800 Palestinců potřebovalo podle Dahera lékařské ošetření, což velmi zatížilo nemocnice v Gaze, které se potýkají s nedostatkem léků a vybavení i s výpadky proudu. Daher uvedl, že situace je v souvislosti s počtem zraněných podobná jako při válečném stavu. „Ty počty (zraněných) jsou opravdu vysoké,“ zdůraznil.   

Pondělí tak bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamas a židovským státem v roce 2014.