Téma 70 let od vyhlášení nezávislého státu Izrael

70 let od vyhlášení nezávislého státu Izrael

USA zablokovaly výzvu OSN k „nezávislému a transparentnímu“ vyšetřování násilí v Izraeli

Spojené státy zablokovaly přijetí prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které vyzývalo k nezávislému vyšetření pondělního násilí na hranicích Pásma Gazy. Při střetech s izraelskými vojáky na hranici Izraele a Pásma Gazy v pondělí zahynulo 60 Palestinců, tvrdí palestinské zdroje. Turecko a Jihoafrická republika stáhly z Izraele své velvyslance. Izrael v reakci nařídil generálnímu konzulovi Turecka odjet z Jeruzaléma.

Den nakby. Připomínku porážky s Izraelem provázely protesty Palestinců

Palestinci si připomínají sedmdesáté výročí porážky Palestiny v první válce s Izraelem. Při obnovených palestinských protestech na hranici Pásma Gazy izraelští vojáci zabili jednoho Palestince. Jde o dnešní první oběť po pondělních masových protestech, které si vyžádaly 58 obětí. Palestinci v úterý pohřbívají své blízké a vyhlásili generální stávku.

Společně válčili v britské armádě. Vznik Izraele je poté na bojišti postavil proti sobě

Muhammad Gaissyhe a Joske Nachmias bojovali ve druhé světové válce bok po boku pod britským velením. Jen tři roky po jejím konci se ale dostali k armádám, které bojovaly proti sobě. Jeden se připojil k arabským vojskům a ten druhý ke vznikající izraelské armádě. Tento konflikt je navždy rozdělil. Oba nyní navštívil reportér ČT Jakub Szántó.

Židovskému státu je sedmdesát. Nejkrvavější den od války v roce 2014 si vyžádal desítky palestinských obětí

Izraelští vojáci při nových protestech v Pásmu Gazy zastřelili 55 Palestinců. Informovaly o tom palestinské úřady. Mezi mrtvými je podle Reuters 14letý chlapec a vozíčkář. Dalších přibližně 2700 lidí je zraněných, z toho většina byla postřelena. Jde o nejkrvavější střety od války v roce 2014. Izraelská armáda obvinila radikální hnutí Hamas, které v Pásmu Gazy vládne, z podněcování protestů s cílem prolomit hraniční plot, a varovala, že proti demonstrantům, kteří se hranici pokusí překročit, použije ostrou munici.

„Vůči možným útokům jsem trochu otupěla. Život musí jít dál,“ říká Češka, která žila v Izraeli

Život v Izraeli, který slaví 70 let existence, je více bezprostřední a neformální než ten v Česku. Lidé jsou ale frustrovaní vleklým konfliktem a touží po míru. V rozhovoru pro web ČT24 to uvedla Češka Pavlína Šulcová, která strávila v židovském státě téměř celou dekádu. „Situace je na obou stranách velmi citlivá, mediálně znásilňovaná a na všech stranách politicky zneužívaná,“ říká Šulcová. Vůči možným útokům už prý trochu otupěla. Sama zažila raketové útoky, kdy sirény vybízely k útěku do krytu – v Tel Avivu mají lidé 90 vteřin, u hranic s Gazou je to ale pouhých 15 sekund.

Kvůli přesunu ambasády do Jeruzaléma vyzval šéf Al-Káidy ke svaté válce proti USA

Šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval ke svaté válce proti Spojeným státům v souvislosti s přesunem jejich ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zavahrí tak učinil prostřednictvím videonahrávky, o níž informovala agentura AFP.

Bude Izrael v roce 2050 uzavřenou zemí? Ultraortodoxních židů přibývá, hrozí i válka s Íránem

Izrael slaví 70 let své těžce bráněné existence. Ekonomicky úspěšná demokratická země čelí řadě výzev – od nerovnosti ve společnosti až po nevyřešený konflikt s Palestinci. Podle expertů tkví řešení v souhře okolností: nastat musí změny v politickém vedení na obou stranách. Nutná je i spolupráce velmocí a také mírové smlouvy s odvěkými nepřáteli včetně Íránu. Pokud hrozí Izraeli nějaká válka, tak právě s Teheránem, shodují se odborníci, které oslovil web ČT24. Za třicet let by se podle nich mohla izraelská společnost více uzavřít do sebe, v zemi totiž přibývá ultraortodoxních židů.

V Jeruzalémě se koná recepce na oslavu přesunu ambasády USA. Česko je zde, většina států EU ne

Izraelské ministerstvo zahraničí uspořádalo vpředvečer pondělního otevření velvyslanectví Spojených států v Jeruzalémě recepci, které se účastní mimo jiné dcera prezidenta Donalda Trumpa Ivanka s manželem. Podle listu Haarec pozvání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua přijali i zástupci Česka, Rakouska, Rumunska a Maďarska. Zbylé státy EU je odmítly.
Izraelsko-palestinský konflikt

Česko bylo proti prohlášení EU k přesunu americké ambasády do Jeruzaléma

Česká republika, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová v této souvislosti sdělila, že Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla nyní k tématu opětovně vyjadřovat.

Trump na otevření ambasády do Jeruzaléma nepřijede, pošle místo sebe Ivanku

Americký prezident Donald Trump nenavštíví v nadcházejících dnech Izrael, aby se 14. května zúčastnil otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě, za což Spojené státy čelí mezinárodní kritice. Zastoupí ho mimo jiné dcera Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem, kteří působí jako poradci Bílého domu.