Palestinský lídr Abbás se po svém znovuzvolení omluvil za projev kritizovaný jako antisemitský

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás byl podle očekávání znovuzvolen do čela výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Ta zastřešuje hlavní palestinské skupiny. Abbás se po svém zvolení omluvil za antisemitské výroky z počátku tohoto týdne, za které sklidil kritiku ze strany Izraele.

Abbás byl do funkce opět jmenován po čtyřdenním zasedání Palestinské národní rady v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Zákonodárci z Palestinské národní rady při jednáních vybrali i další členy výkonného výboru.

Výkonný výbor OOP je jediný orgán, který může přijímat rozhodnutí ve jménu Palestinců, ať už žijících na palestinských územích, nebo v diaspoře. Tato rozhodnutí se týkají především mírového procesu s Izraelem, který ale dlouhodobě stagnuje.

Palestinská vláda a předseda palestinské samosprávy Abbás sídlí v Ramalláhu. Umírněnější Abbásovo hnutí Fatah vládne na Západním břehu Jordánu, zatímco radikální hnutí Hamás od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy a od té doby vedlo s Izraelem už tři války.

Abbás se omluvil za projev kritizovaný jako antisemitský

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás se v pátek omluvil za svá pondělní vyjádření, která Izrael označoval za antisemitská. Abbás před pár dny prohlásil: „Od 11. století až do holocaustu byli Židé, kteří se přesunuli do západní a východní Evropy, masakrovaní každých 10 až 15 let. Ale proč se tak dělo? Oni říkají: Protože jsme Židé.“ Podle něj historici a spisovatelé, včetně židovských, podali důkaz, že to nebylo proto, že jsou Židé.

„Důkaz“ je podle palestinského vůdce i v dřívějším soužití Židů a Arabů v arabských zemích. „Proč tam nebyl za 1400 let žádný incident proti Židům kvůli tomu, že jsou Židé?“ ptal se Abbás. V projevu pak řekl, že holocaust „nebyl výsledkem antisemitismu“, ale spíše důsledkem „sociálního chování (Židů), účtování úroků a finančních záležitostí“. Jeho projev ovšem odsoudili izraelští politici a židovské organizace. 

Teď se Abbás za svá slova omluvil. „Pokud můj projev před Palestinskou národní radou někoho urazil, obzvláště pak lid židovské víry, pak se jim omlouvám. Chci všechny ujistit, že to nebylo mým úmyslem. Rád bych znovu zdůraznil, že židovskou víru plně respektuji, stejně jako všechna další monoteistická náboženství.“

V pátečním prohlášení také uvedl, že antisemitismus odsuzuje ve všech jeho podobách, a holocaust označil za „nejohavnější zločin v historii“.

Abbásovu omluvu ovšem odmítl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman, který palestinského vůdce označil za popírače holocaustu. „Abú Mázin (Abbás) je popírač holocaustu, který už v disertační práci popřel holocaust a totéž udělal v později publikované knize o holocaustu,“ napsal dnes Lieberman na Twitteru s tím, že jeho omluvu nepřijímá.