K vyhlášení války stačí Netanjahuovi souhlas ministra obrany. Změna prošla krátce před obviněním Íránu

Izraelský parlament schválil novelu zákona, která umožňuje premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vyhlásit válku jen se souhlasem ministra obrany. Dříve musel rozhodnutí schválit celý kabinet. Píše o tom zpravodajský server Al-Džazíra. Změny byly schváleny krátce předtím, než Netanjahu v pondělním televizním projevu oznámil, že Írán utajoval svůj jaderný program.

Premiér Netanjahu a ministr obrany Avigdor Lieberman mohou díky změnám vyhlásit válku „v extrémních případech“. Ve prospěch novely se vyslovilo 62 zákonodárců, proti jich bylo 41. Podle izraelského listu Haarec byl zákon schválen až při třetím čtení.

Server Al-Džazíry připomíná, že nyní by k vyhlášení války Netanjahu sice potřeboval souhlas ministra obrany, v minulosti se ale několikrát stalo, že premiér zastával i tuto funkci. Příkladem jsou někdejší izraelští předsedové vlády David ben Gurion, Menachem Begin, Jicchak Rabin, Ehud Barak a Šimon Peres.

Netanjahuův pondělní projev o Íránu označila íránská státní televize za propagandu. Proslov se uskutečnil na pozadí snahy Spojených států a jejich spojenců na Blízkém východě pozměnit klíčovou jadernou dohodu, kterou v roce 2015 uzavřel Írán s USA, Francií, Ruskem, Německem, Čínou, Británií a EU.

Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Irán ale podle Netanjahua po podpisu dohody tajně uchovával dokumenty o svém jaderném programu Amad, který přerušil v roce 2003.

Netanjahu je jedním z hlavních kritiků jaderné dohody a tvrdí, že dokument Íránu nebrání získat znalosti potřebné k výrobě jaderných zbraní. Izraelský premiér tak uvítal stanovisko amerického prezidenta Donalda Trumpa, který několikrát řekl, že USA jadernou dohodu s Íránem vypoví, pokud nebude změněna.

Svět čeká, co udělá 12. května Trump

Trump Netanjahua za projev pochválil s tím, že spolu s dalšími nedávnými událostmi jeho obsah dokazuje, že Bílý dům měl o Íránu „stoprocentní pravdu“. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní. Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu, musí americký prezident tentokrát rozhodnout do 12. května.

Spojené státy věří zprávě izraelského premiéra o jaderném programu Íránu (zdroj: ČT24)

Proti je třeba Francie, ale i Čína. Tamní ministerstvo zahraničí se vyslovilo pro zachování dohody s tím, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) opakovaně oznámila, že Írán své závazky neporušuje.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.