Syrský režim hlásí další útoky na své základny, Izraelci mlčí

Syrská armáda oznámila, že některé základny v provinciích Hamá a Aleppo se v neděli večer staly terčem raketového útoku. Uvedla to syrská státní televize. Rakety prý zničily několik velitelských stanovišť, zbrojní sklad a náborové středisko šíitských milic podporovaných Íránem. Podle aktivistů zemřelo 26 lidí. Akce zaměřené proti íránským operacím v Sýrii nedávno ohlásil Izrael, k nejnovějšímu úderu se ale zatím nikdo nehlásí.

Syrská státní televize útok označila za další „agresi“ nepřátel Sýrie. Oficiální informace o škodách nebo obětech nejsou známy. Zpravodajský zdroj agentury Reuters uvedl, že útoky si vyžádaly desítky zraněných a mrtvých. Toto tvrzení ale nebylo možné ověřit, zdůrazňuje Reuters.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) mluví o 26 obětech z řad provládních jednotek, včetně Íránců, píše agentura AFP. Terčem „pravděpodobně izraelského“ ostřelování se podle organizace stala i vojenská základna Brigáda 47 v provincii Hamá v centrální části země.

Generál Šedivý: Posilování Íránu v Sýrii je pro Izrael velké nebezpečí (zdroj: ČT24)

Teherán ale zprávy o útoku na svou základnu popírá, žádní Íránci prý nezemřeli, napsala íránská agentura Tasnim s odkazem na nejmenovaného íránského činitele.

S nejvyšší pravděpodobností jde o izraelský útok. Izraelci ty útoky provádějí relativně často, ačkoli o nich nemluví. Ale způsob provedení, zaměření se na íránské síly, ukazuje, že útok byl pravděpodobně proveden izraelským letectvem. Írán v minulosti několikrát deklaroval, že Izrael nemá právo jako stát být na povrchu zemském.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR

Izraelský ministr Jisrael Katz, odpovědný za činnost zpravodajských služeb, v armádním rozhlase tvrdil, že o „těchto událostech“ není informován. Nicméně dodal, že „veškeré násilí a nestabilita v Sýrii jsou důsledkem snah Íránu vojensky se usadit v této zemi“. Ministr varoval, že „Izrael nedovolí otevřít v Sýrii severní frontu“, která by mohla ohrozit zemi.

Izrael útočí na syrské základny milicí podporovaných Íránem opakovaně. V tomto měsíci údajně podnikl úder na syrskou leteckou základnu v Homsu, při němž zahynulo sedm členů íránského personálu. Teherán následně pohrozil odvetou.

Podle židovského státu cvičí Írán v Sýrii budoucí teroristy

Izrael v minulosti několikrát zdůraznil, že nedopustí, aby v Sýrii stavěl základny znepřátelený Írán a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně Asada.

Izraelský vyslanec Danny Danon nedávno v Radě bezpečnosti OSN uvedl, že Írán v Sýrii rekrutoval více než 80 tisíc šíitských bojovníků, které ve výcvikovém táboře asi osm kilometrů od Damašku učí páchat teroristické útoky. 

Izraelská armáda podrobnosti o svých operacích většinou nezveřejňuje. Loni v srpnu ale šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikl v Sýrii asi stovku náletů.

Syrská armáda začala v pondělí po dobytí povstaleckých enkláv u metropole Damašku bombardovat další území držené odpůrci vládnoucího režimu v oblasti mezi městy Homs a Hamá. Podle SOHR jde o poslední nejlidnatější obléhané území v Sýrii. Soustředěné bombardování proti enklávě s městem Rastan a okolními vesnicemi je vedeno vzdušnými silami i dělostřelectvem.

Rozložení sil v Sýrii (duben 2018)
Zdroj: ČT24