Do Evropy letos připlulo 21 tisíc migrantů. Předloni byl počet skoro desetinásobný

Za první čtyři měsíce letošního roku dorazilo do Evropy přes Středozemní moře skoro 21 tisíc migrantů, z toho téměř polovina připlula do Itálie. Na 590 lidí se při pokusu dostat se touto cestou do Evropy utopilo. Informovala o tom v tiskové zprávě Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Od ledna do 27. dubna připlulo přes Středozemní moře do Evropy podle Mezinárodní organizace pro migraci 20 927 běženců, z toho 9068 do Itálie, skoro čtyři tisíce do Španělska a necelých osm tisíc do Řecka.

Oproti stejnému období loňského roku je to zhruba polovina, loni dorazilo touto cestou do Evropy do konce dubna podle IOM 44 150 lidí a v roce 2016 to bylo za první čtyři měsíce skoro 200 tisíc.

Do Řecka se stále častěji dostávají migranti přes pozemní hranici

S největší migrantskou vlnou se letos potýká Itálie, kam proudí běženci z Afriky zejména přes Libyi. Příliv běženců z Blízkého východu do Řecka se výrazně snížil od roku 2016 díky dohodě EU s Tureckem.

Tento týden ale Úřad OSN pro uprchlíky upozornil, že stále více lidí se dostává do Řecka přes jeho pozemní hranici s Tureckem. Dohoda EU s Tureckem se totiž týká jen řeckých ostrovů v Egejském moři. Odtud mohou úřady vracet do Turecka neúspěšné žadatele o azyl. Mnozí pašeráci se podle agentury Reuters proto nyní zaměřují na pozemní řecko-tureckou hranici.

Deník El Mundo zase v týdnu informoval, že se španělské policii podařilo rozbít gang převaděčů z Maroka, kteří převáželi africké migranty do jižní Evropy pomocí vodních skútrů. Za půlhodinovou jízdu přes Gibraltarský průliv si účtovali čtyři tisíce eur (přes 100 tisíc korun).