Sorosova nadace podlehla Orbánovu tlaku, opouští Maďarsko

Nadace amerického finančníka maďarského původu George Sorose Open Society Foundation (OSF) opustí Maďarsko. Informoval o tom list Die Presse. Nadaci usilující o podporu demokratických hodnot dlouhodobě kritizuje maďarský premiér Viktor Orbán. Soros podle něj záměrně podporuje migranty. Pobočka se nyní přesune do Berlína. Podle agentury APA je za rozhodnutím tvrdá kampaň před nedávnými volbami, v níž vláda Sorose vykreslila jako úhlavního nepřítele Maďarska.

List Die Presse svoji informaci zveřejnil s odvoláním na centrálu OSF v New Yorku. V Maďarsku pracovalo v nadaci asi 100 zaměstnanců. Berlínská pobočka by měla začít fungovat v létě.

Miliardář  a filantrop Soros založil v Maďarsku první pobočku Open Society již v 80. letech. Jejím prostřednictvím podporoval v době komunismu disidentská hnutí včetně Orbánova Fideszu.

Orbán pak pracoval koncem 80. let na částečný úvazek v Sorosově filantropické nadaci, a dokonce mu napsal dopis s žádostí o stipendium, napsal web týdeníku Economist. V Oxfordu chtěl studovat „znovuzrození občanské společnosti“ – a stipendium nakonec dostal.

O několik dekád později vytvořil Orbán ze Sorose téměř ďábelského nepřítele státu. Říká se, že se mu Soros zprotivil spolufinancováním organizací, které vinily jeho vládu z korupce. „Náš vztah se zhoršil, protože se zhoršil on. Hodně se změnil. Přeměnil demokracii v nedemokratický režim,“ řekl Soros v prosinci 2017.

Orbánova vláda vykresluje Sorose jako vítače migrantů

Vládní antikampaň proti Sorosovi vévodila i nedávným maďarským parlamentním volbám. Investigativní zpravodajský web atlatszo.hu uvedl, že maďarská vláda loni utratila za tuto agitaci 48,5 milionu dolarů (zhruba miliardu korun).

Mnohé Maďary dokonce antikampaň zmátla natolik, že až dvě třetiny obyvatel byly ochotné připustit, že „Sorosova strana“ ve volbách kandiduje. Jen čtvrtina lidí v únorovém průzkumu odpověděla, že žádná taková partaj neexistuje.

V listopadu vláda dokonce vytvořila anketu, ve které se lidí ptala na údajný „Sorosův plán,“ v rámci něhož se podle ní miliardář snaží spolu s politiky EU přivést do Evropy miliony migrantů a různě je zvýhodňovat. Chystá také balík zákonů, který sama nazvala „Stop Sorosovi“. Podle kritiků ale vláda jen děsí obyvatele a z premiéra dělá národního spasitele.

„Sorosova žoldácká armáda“

Maďarský provládní týdeník Figyelö před týdnem zveřejnil jména dvou stovek lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za „Sorosovu žoldáckou armádu“. Na zveřejněném seznamu jsou především členové skupin hájících lidská práva, představitelé protikorupčních organizací, obhájci uprchlíků, investigativní novináři a také činitelé Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti, kterou Soros založil.

Vydáno pod