Ruští zákonodárci se sešli s Asadem. Měl podle nich dobrou náladu a přijal pozvání na Sibiř

Ruští zákonodárci se setkali se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten podle nich označil sobotní raketový útok západních velmocí na svou zemi za agresi. Ocenil systémy protivzdušné obrany ze sovětské éry a přijal pozvání k návštěvě sibiřského regionu Chanty-Mansijsk.

Asad podle ruských agentur skupině ruských zákonodárců řekl, že údery západními raketami na jeho zemi v noci na sobotu byly aktem agrese. Citovaní zákonodárci zároveň uvedli, že Asad měl dobrou náladu a ocenil sovětské systémy protivzdušné obrany, které Sýrie používá při odrážení západních útoků.

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu v sobotu uvedl, že Moskva uvažuje o tom, že by Sýrii „a dalším zemím“ dodala protiletadlové rakety S-300. Rusko před několika lety odmítlo Sýrii tento protiletadlový systém dodat „vzhledem k naléhavé žádosti některých našich západních partnerů“.

Tématem rozhovoru ale podle agentur dodávka ruských systémů protivzdušné obrany nebyla. Asad podle nich přijal pozvání na návštěvu sibiřského Chanty-mansijského autonomního okruhu. Není ale jasné, kdy by se návštěva mohla uskutečnit.

Británie nemá žádný další plán, uvedl Johnson

Členové ruského parlamentu se se syrským vůdcem setkali poté, co Spojené státy, Británie a Francie uskutečnily raketový útok na Sýrii v odplatě za údajný chemický útok na syrské povstalecké město Dúmá z minulého týdne.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli řekl, že pokud vláda syrského prezidenta opět použije chemické zbraně, bude Británie se svými spojenci zkoumat různé možnosti. V tuto chvíli ale nic plánováno není.

„V současné době není na stole žádný návrh na další úder, protože Asadův režim díkybohu zatím nebyl tak šílený, aby spáchal další útok chemickými zbraněmi,“ poznamenal šéf britské diplomacie.

Řekl také, že si ohledně úspěchu úderu západní koalice na Sýrii nedělá iluze, neboť ruské síly na něj byly pravděpodobně upozorněny dopředu. Mohly tak svého spojence varovat ohledně cíle útoků, takže vláda v Damašku mohla své chemické zbraně včas přestěhovat.

Asad už v sobotu řekl svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu, že sobotní útok jen zvýší odhodlání Sýrie „bojovat proti terorismu a rozdrtit ho na každé pídi země“.

Třístranný úder USA, Británie a Francie na syrská vojenská zařízení přišel podle něj poté, co si Západ uvědomil, že ztratil kontrolu a hodnověrnost v konfliktu. Rúhání ujistil Asada, že Írán bude nadále stát po boku Sýrie a vyjádřil přesvědčení, že „tato agrese neoslabí odhodlání syrského lidu v jeho válce proti terorismu“.

Události: Trumpův výrok o splněné misi připomněl Bushovu invazi do Iráku (zdroj: ČT24)

Putin: Další západní útok na Sýrii by vedl k chaosu

Ruský prezident Vladimir Putin později v rozhovoru s Rúháním zdůraznil, že kroky Západu jsou v rozporu s Chartou OSN, a pokud budou pokračovat, nevyhnutelně to povede k chaosu v mezinárodních vztazích. Oba politici se shodli, že útok snížil šance na dosažení politické rezoluce ohledně Sýrie. 

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov uvedl, že Rusko bude dělat vše pro to, aby zlepšilo politické vztahy se Západem. Dodal, že komunikační kanály mezi Moskvou a Washingtonem zůstávají otevřené. Téměř ve stejnou dobu uvedla americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, že americké vztahy s Ruskem jsou velmi napjaté, zčásti kvůli syrské otázce. Washington ale podle ní doufá ve zlepšení. 

Podle Pentagonu bylo na Sýrii v sobotu vypáleno 105 střel. Z nich 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Cíl byl zničen a mezi vypálenými střelami bylo 57 raket Tomahawk. Dále podle amerického generála McKenzieho 22 „zbraní“ zasáhlo sklad chemických zbraní v Him Šinšáru, který leží jižně od Homsu. Sedm dalších raket pak bylo vysláno a zasáhlo bunkr s chemickými zbraněmi na tomtéž místě. 

Ruský obranný protivzdušný systém podle Pentagonu nebyl použit a ten syrský nebyl účinný, protože byl aktivován až po úderech. Moskva přitom oznámila, že 71 ze 103 vypálených raket syrská protivzdušná obrana sestřelila. Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin USA dříve varoval, že všechny americké rakety vypálené na Sýrii Rusové sestřelí.

Putin po úderu v Sýrii čelí kritice občanů, píše Gazeta Wyborcza

Podle polského listu Gazeta Wyborcza je nyní ruský prezident Vladimir Putin pod palbou kritiky svých krajanů za to, že je „měkký“ a jen polyká urážky, které Washington uštědřuje Moskvě. Na internetu si Rusové podle listu z prezidenta utahují a tvrdě mu vyčítají, že navzdory bojovným řečem nedokáže na výzvu Američanů odpovědět.

„Ano, bombardují a budou bombardovat, a Rusko v reakci svolá brífink. Umíme jen žvanit. Putin zklamal, už ho nebudu volit. Ukázal se slabý. Umí jen předvádět malůvky s raketami,“ říká podle listu jeden z komentářů pod zprávami o dění v Sýrii.