Urbi et orbi: Papež vyzval k solidaritě a dialogu mocné i bezmocné

Záznam Urbi et orbi 2018: Papež František oslovil mocné i bezmocné (zdroj: ČT24)

Papež František udělil na Svatopetrském náměstí požehnání Urbi et orbi – Městu a světu. Pododotkl, že Vzkříšení Ježíše Krista, které si na velikonoční neděli křesťané připomínají, přináší naději a sílu všude tam, kde je bída a vyloučení. Své poselství papež adresoval lidem, kteří trpí hladem či konflikty, a také politickým představitelům s přáním, aby mysleli na lidské dobro. Z konkrétních zemí zmínil například Sýrii nebo Venezuelu a také Korejský poloostrov.

Papež František v davu svých příznivců
Zdroj: Reuters/Max Rossi

Velikonoční mši a následné poselství a požehnání si přímo ve Vatikánu mohly vyslechnout desítky tisíc poutníků, prostřednictvím médií se dostalo i k dalším milionům lidí po celém světě. V přímém přenosu jej ze Svatopetrského náměstí vysílala také Česká televize.

V Sýrii i Koreji myslete na dobro

Při velikonočním poselství papež již tradičně upíral svou pozornost především k těm, kteří trpí v důsledku válečných konfliktů či sociálního vyloučení. Stejně jako loni například prosil Boha, aby přinesl mír na celý Blízký východ a obyvatelstvu v Sýrii, jež je vyčerpáno válkou bez konce. 

Aby vzájemný respekt převážil nad rozdělením, si papež přeje i na Ukrajině a na Korejském poloostrově. „Ať si zodpovědní počínají moudře a prosazují dobro korejského lidu,“ zaznělo v poselství. Na lidské dobro a důstojnost by podle Františka měli obecně myslet všichni, kteří ve světě nesou politickou odpovědnost. 

Papežovo poselství
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Z balkonu na Svatopetrském náměstí vzpomenul také lid ve Venezuele, která se potýká s dlouhodobou ekonomickou, humanitární i politickou krizí, a hladem a konflikty sužovaný africký kontinent. 

Vyzval také k solidaritě s běženci a uprchlíky a zvláště zmínil děti, které „v důsledku válek a hladu vyrůstají bez naděje“, a staré lidi „odepsané sobeckou kulturou, jež odsouvá stranou toho, kdo není produktivní“.

Bez češtiny

Požehnání Městu a světu papež udílí na Boží hod velikonoční, vánoční a po svém uvedení do úřadu. Nynější hlava římskokatolické církve v roce 2013 změnila praxi svých předchůdců, když vynechala pozdravy věřícím v několika desítkách jazyků. Předtím zněla mezi šedesátkou jazyků na Svatopetrském náměstí také čeština.