Vražda Kuciaka má paralelu na Maltě. Atentát na novinářku se stále nevyšetřil

Horizont: Maltská paralela vraždy elitního novináře na Slovensku (zdroj: ČT24)

Případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky má tragickou paralelu na Maltě, kde vloni v říjnu při pumovém atentátu zavraždili vlivnou investigativní bloggerku. Daphne Caruane Galiziová se stejně jako její slovenský kolega věnovala uniklým dokumentům nazývaným Panama Papers. Její smrt stále není objasněná.

Oba tepali mocné a oba za to zaplatili životem. Jána Kuciaka a Daphne Caruanu Galiziovou dělilo 26 let, spojovalo je mnohé. O polovinu mladšího slovenského investigativce usmrtila minulý týden rána do hrudi, maltskou novinářku před čtyřmi měsíci zabila bomba v autě. Oba skonali v blízkosti svých domovů, práce obou mířila do nejvyšších pater politiky a organizovaného zločinu.

Klíčový je ještě jeden společný jmenovatel – Panama Papers. Na dosud nejrozsáhlejším odhalení daňových rájů se podílel Ján i Daphne. Jeden ze synů Daphne za zveřejnění citlivých dokumentů dokonce dostal Pulitzerovu cenu.

Matthew Galizia si po vraždě matky kromě vyšetření její vraždy zvolil nový úkol – ochranu novinářů. Poslední dny plní sociální sítě případem Jána Kuciaka. „Moje rodina varovala Evropskou komisi, že Malta vraždou mojí matky nastolila nový standard přípustnosti chování na území EU a že brzy zemřou další, pokud nepřijmou žádná opatření. Ján Kuciak mohl být zachráněný,“ napsal novinář na Twitteru.

Zatčení vykonavatelů není zatčení objednavatelů

Hlavní ale pro Matthewa Galizia i značnou část Malťanů zůstává zjistit, kdo zavraždil respektovanou novinářskou hvězdu blogerské ostrovní scény. V prosinci tamní policie zatkla v souvislosti s atentátem deset lidí, tři Malťany nakonec obvinila. Jenže opravdu důležitá otázka, která možná bude zřejmě pálit i Slovensko, zní, kdo si vraždu objednal.

Mnozí z průtahů v případu vraždy Galiziové viní maltského premiéra Josepha Muscata, který byl častým námětem blogerčiných textů a žurnalistku označil za svého největšího nepřítele. Po její vraždě slíbil, že viníka najde. „Chtěl bych zdůraznit závazek státu i moje vlastní odhodlání přivést ty, kteří nařídili a provedli tento zločin, k soudu,“ sdělil.

Čtyři měsíce od vraždy ale zásadní posun ve vyšetřování nenastal. Aktivisté z hnutí Occupy Justice v únoru ve stylu oceňovaného snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem vyměnili několik reklamních tabulí za apel na vyšetření vraždy oblíbené novinářky. V tomto případě jednala vláda neobyčejně rychle – zmizely za 24 hodin.