Do nových zbrojních závodů se zatáhnout nenecháme, reaguje Rusko na Trumpovu jadernou doktrínu

Nová jaderná doktrína USA, kterou v pátek zveřejnilo ministerstvo obrany, vyvolá zvyšování hrozby pro globální bezpečnost. Američané podle reakce Rusů chtějí obnovit svůj status jediného mocenského vůdce ve světě pomocí dalšího kola zbrojních závodů. Podle ruského ministerstva zahraničí doktrína vyvolává hluboké zklamání. „Je očividně konfrontační a protirusky zaměřená,“ uvedlo ruské ministerstvo.

„Tendence bude zjevně směřovat ke zvyšování nebezpečí v globálním měřítku,“ prohlásil v první reakci z Moskvy na 74stránkový dokument Pentagonu předseda výboru pro obranu dolní komory ruského parlamentu Vladimir Šamanov, který byl v minulosti velitelem výsadkových sil ruské armády.

Prezident Donald Trump chce podle svých slov mimo jiné Rusy odradit od toho, aby Evropanům vyhrožovali jaderným útokem. USA se proto zaměří na vývoj a výrobu nových nukleárních hlavic. Moskva musí být podle Donalda Trumpa přesvědčena, že by za případný útok proti americkým spojencům zaplatila nepřijatelně vysokou cenu. Arzenál má být ale použit jen v naprosto výjimečné situaci.

„Obviňují nás ze snižování prahu pro použití jaderných zbraní a z jakýchsi 'agresivních strategií',“ reagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které hned vzápětí zdůrazňuje, že tato tvrzení „nemají nic společného s reálným stavem věcí“.

„Už při prvním pohledu padne do očí konfrontační náboj a protiruské zaměření tohoto dokumentu. S politováním konstatujeme, že USA svou politiku rozsáhlého hromadění jaderných zbraní ospravedlňují poukazováním na modernizaci jaderných sil Ruska a na údajný růst role (našich) jaderných zbraní…,“ uvedlo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusko podnikne potřebné kroky k zajištění vlastní bezpečnosti.

Doktrína, s níž přichází prezident Donald Trump, má být v porovnání s érou jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší právě vůči Rusku. Rozchází s Obamovou vizí ohledně postupného snižování významu jaderných zbraní v americké obranné politice. Trump sází na jejich odstrašující účinek.

Stačí si prostudovat ruskou vojenskou doktrínu a je zřejmé, že USA a NATO, tedy i my, jsou putinovským Ruskem vnímány jako hlavní nepřítel.
Petr Kolář
bývalý český velvyslanec v USA a v Rusku

„Samozřejmě budeme nuceni přihlédnout k přístupům, k nimž se nyní uchýlili ve Washingtonu, a přijmout nezbytná opatření k zajištění vlastní bezpečnosti,“ konstatovalo ministerstvo. Současně vyzvalo USA, aby společně s Ruskem „seriózně hledaly řešení nahromaděných problémů ve sféře podpory strategické stability“.

Hlavní je neopakovat chyby Gorbačova, zní z Ruska

Podle Šamanova se Američané touto doktrínou snaží obnovit svůj status jediného mocenského vůdce ve světě pomocí dalšího kola zbrojních závodů. „Lze předpokládat, že (ze strany USA) budou snahy odstoupit od různých dohod, které byly garantem posledních let. Pravděpodobně je také možné očekávat kroky ve vesmíru i další věci,“ míní předseda výboru Státní dumy pro obranu. 

Podle jeho přesvědčení by reakce na podobné akce Spojených států měla být „rozumná a uvážená“.

„Máme svou strategii: rozumnou a uváženou. Pro nás je hlavní neopakovat chyby Gorbačovova období, nenechat se zatáhnout do zbrojních závodů, ale zabývat se realizací vlastního vývoje a uvážlivě a zároveň efektivně hodnotit, co se děje,“ řekl Šamanov.

Michail Gorbačov stál v čele Sovětského svazu koncem 80. let a od března 1990 do prosince 1991 byl jeho prvním a zároveň posledním prezidentem, než se Sovětský svaz rozpadl.

Po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 zahájil změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu, měly ale opačný účinek – Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil. Změny nicméně pomohly k návratu demokracie do bývalého komunistického bloku.

Mír je podmíněn připraveností na válku, míní bývalý český velvyslanec

 Podle bývalého českého velvyslance v USA a v Rusku Petra Koláře nová jaderná doktrína Spojených států odráží současnou realitu. Spojenci v Severoatlantické alianci by ji měli podle něho přivítat.

„Nežijeme v ideálním světě a hrozby, na které nová jaderná doktrína USA reaguje, jsou skutečné. Rusko, Čína, Severní Korea i Írán ohrožují nejen USA, ale i své sousedy a především celou naši západní liberálně demokratickou civilizaci,“ řekl Kolář.

Podle něj je vždy lepší prevence než náprava spáchaných škod, mír je podmíněn i připraveností na válku.

„Stačí si prostudovat ruskou vojenskou doktrínu a je zřejmé, že USA a NATO, tedy i my, jsou putinovským Ruskem vnímány jako hlavní nepřítel,“ uvedl Kolář.

Rusko podle něho zbrojí a posiluje své vojenské kapacity. „A aktivity Číny v Jihočínském moři také nemohou nikoho nechat na pochybách. Co se týče Severní Koreje a Íránu, není to snad třeba ani komentovat. Nová jaderná doktrína Spojených států by měla být spojenci v NATO přivítána,“ zdůraznil Kolář.

Expert Bříza o nové jaderné doktríně USA: Trump se pouze vrátil k pragmatismu (zdroj: ČT24)

V textu americké jaderné doktríny se také uvádí, že Severní Korea zůstává „jasnou a vážnou hrozbou“ pro USA a její spojence. Jakýkoli severokorejský jaderný útok proti USA nebo jeho spojencům by měl za následek „konec tohoto režimu“.