Američané uznáním Jeruzaléma posvětili výstavbu židovských osad, tvrdí Palestinci

Jak souvisí uznání Jeruzaléma s výstavbou židovských osad? (zdroj: ČT24)

Americký viceprezident Mike Pence ukončil čtyřdenní turné po Blízkém východě. Jeho cílem bylo uklidnit regionální spojence po vyhlášení Jeruzaléma hlavním městem Izraele. Palestinští lídři, kteří se s ním odmítli setkat, ale tvrdí, že americký krok znamená zelenou stavbě židovských osad. V Jeruzalémě natáčel Jakub Szántó.

Po chladném přijetí v Egyptě a Jordánsku si americký viceprezident užil královské uvítání v Jeruzalémě. A oddaný křesťanský evangelikál se izraelským přátelům odvděčil.

„V příštích týdnech urychlí vláda plán otevřít americké velvyslanectví v Jeruzalémě. Americká ambasáda zahájí provoz v Jeruzalémě do konce příštího roku,“ uvedl Pence v pondělí před izraelským parlamentem. Nadšený aplaus od židovských a rozhořčený protest arabských poslanců jasně ukázal rozpolcenou náladu ve Svatém městě.

Ze všech nejnapjatější je atmosféra v arabské čtvrti Silwán. Mezi padesáti tisíci Palestinci tu žije už pět set izraelských osadníků pod ochranou ostnatého drátu a policie.

Izraelské nacionalistické organizace začaly v posledních letech letech skupovat domy v arabských částech Jeruzaléma, které pak proměňují v jakési malé židovské pevnosti. Původním palestinským majitelům ale za takový prodej hrozí nebezpečí, a dokonce i smrt: už několik takových ostatní Palestinci zavraždili.

Rozdělený Jeruzalém
Zdroj: ČT24

Novým mikrosídlištěm se stala i bývalá policejní stanice. Podle aktivistů jde o důkaz, že osadníky podporuje pravicová vláda. „Další dům zabrali silou. Prostě přišli s falešnou kupní smlouvou. Jiné zase zabral stát s pomocí zákona o údajně opuštěném majetku,“ tvrdí palestinský aktivista Chálid Abú Taja.

Víc izraelské elektřiny, silnic i daní

Osadnický mluvčí Jišaj Fleisher říká, že budování osad bude pokračovat. „My se sem budeme dál stěhovat. Bude tu víc židovských komunit, víc izraelské elektřiny, silnic, daní a nakonec to tu bude celé Izrael.“

A právě toho se 300 tisíc jeruzalémských Palestinců – sice pod správou Izraele, ale bez jeho občanství – nejvíc bojí. Ve Východním Jeruzalémě přisouzeném OSN budoucímu palestinskému státu žije už 200 tisíc židovských osadníků a státem podporovaná stavba dalších osad uzavírá čím dál těsnější smyčku kolem někdejší arabské půle Svatého města.

Pence: Od dohody s Íránem odstoupíme

Pence také na návštěvě Izraele zopakoval, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa má v plánu odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, pokud nebude pozměněna. Řekl to při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem. Izrael, který Írán vnímá jako svého úhlavního nepřítele, dohodu dlouhodobě kritizuje.

V rozhovoru s agenturou Reuters Pence řekl, že obnova mírových rozhovorů s Palestinci závisí na ochotě palestinské strany jednat. Palestinské vedení ale přestalo Spojené státy považovat za důvěryhodného prostředníka mírových rozhovorů, když Trump na začátku prosince uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.