USA pozastaví část finanční pomoci Palestincům. Gaza je na pokraji kolapsu

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) se ocitl v hluboké finanční krizi. A to poté, co administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v úterý rozhodla, že zmrazí dotace ve výši 65 milionů dolarů. Vůbec nejhůře by opatření mohlo postihnout Gazu sužovanou hlubokou krizí a izraelsko-egyptskou blokádou.

Úřad UNRWA začal propouštět učitele a personál, který pracuje ve školách a táborech pro uprchlíky. Byl k tomu donucen právě kvůli chybějícím penězům, které pozastavil Washington. Prezident Donald Trump zdůvodnil výrazné omezení pomoci Palestincům tím, že odmítají vést mírové rozhovory s Izraelem.

Podle Izraele by měl být úřad dokonce zrušen, protože zachovává status uprchlíků lidem, kteří už uprchlíky nejsou. Jde o potomky osob, které odešly ze svých domovů po vzniku Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je přesvědčen, že stálý přísun pomoci přes OSN brání integraci těchto lidí do společnosti, v níž žijí.

Podle UNRWA zhorší škrty situaci v uprchlických táborech

V úterý proti propouštění protestovali učitelé ze škol ve východním Jeruzalému a na Západním břehu Jordánu. V Jordánsku přišlo o práci asi 100 lidí zaměstnaných ve 13 táborech pro palestinské uprchlíky. Podle jordánských zdrojů byla v některých táborech odvolána až polovina personálu.

Úřad UNRWA oznámil, že se škrty zatím netýkají pomoci rodinám, které ji potřebují. V Jordánsku je u tohoto úřadu zaregistrováno 350 tisíc uprchlíků, což je 42 procent všech, o něž se agentura stará.

Úřad k situaci vydal prohlášení, v němž upozorňuje, že škrty zhorší už tak špatnou situaci v táborech. Mohou se projevit v podobě šíření nemocí a zhoršení kvality výuky ve školách. Propuštění zaměstnanci chtějí uspořádat příští týden protest před americkým velvyslanectvím v Ammánu.

Úřad UNRWA začal kvůli nedostatku peněz propouštět (zdroj: ČT24)

Kdy USA přesunou své velvyslanectví?

Netanjahu je teď na státní návštěvě Indie, kde kvitoval s povděkem posun politiky Spojených států. Ta se prý vyvíjí tak, jako ještě nikdy. Prohlásil, že Spojené státy do roka přestěhují své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, že administrativa konečně začala omezovat příspěvky úřadu UNRWA a dramaticky mění politiku vůči Íránu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že by bylo dobré, aby se i další země více finančně podílely na pomoci Palestincům. Zároveň však zdůraznila, že většina pomoci Palestincům v oblastech zdravotnictví a vzdělání bude ponechána.

Fungování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě musí být podle mluvčí důkladně prozkoumáno, zejména co se týká jeho financování. Krok nicméně nemá být vnímán jako snaha někomu ublížit.

Napětí mezi palestinskou samosprávou a Washingtonem se vyostřilo poté, co Trump 6. prosince oznámil své rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Otázka Jeruzaléma je přitom jedno z nejožehavějších témat palestinsko-izraelského mírového procesu. Situace se poté ještě více vyhrotila, když Trump pohrozil, že omezí Palestincům finanční pomoc.