Trump chce zrušit 300milionovou pomoc pro Palestince, dokud nezačnou jednat o míru

Trump chce pozastavit finanční pomoc pro Palestince (zdroj: ČT24)

Spojené státy by mohly ukončit finanční podporu poskytovanou Palestincům, pokud jejich vedení nebude chtít jednat o míru s Izraelem. Prohlásil to americký prezident Donald Trump. Podle šéfa Bílého domu si Palestinci dostatečně neváží stovek milionů dolarů americké pomoci. Představitelka palestinské samosprávy to označila za vydírání.

USA poskytují Palestině okolo 300 milionů dolarů (6,5 miliardy korun) ročně, přesto palestinští lídři nešetří na adresu Američanů kritikou.

„Rozhodnutí prezidenta Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přestěhovat sem ambasádu je jasným porušením mezinárodních zákonů a již uzavřených dohod,“ tvrdí prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Pro omezení částky se v prosinci vyslovila Sněmovna reprezentantů, která prezidentovi doporučila, že by měl příspěvky alespoň výrazně snížit, pokud z nich Palestinci nepřestanou platit náhrady rodinám ozbrojenců, které zabili nebo uvěznili izraelští vojáci.

Trumpovi ale vadí hlavně to, že Palestinci prý nechtějí jednat o míru. „Prezident řekl, že nechce vyplácet žádné další dodatečné příspěvky a hodlá dočasné financování zastavit do chvíle, než Palestinci zasednou k jednacímu stolu,“ podotkla velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. „Stále chceme mít mírový proces, na tom se nic nezměnilo,“ zdůraznila.

„Nenecháme se vydírat,“ reagovala v prohlášení přední představitelka Organizace pro osvobození Palestiny Hanan Ašrávíová s tím, že Trump sabotuje snahu o dosažení míru. „Nyní si troufá osočovat Palestince za důsledky svých vlastních nezodpovědných činů,“ dodala.

Abbás už dříve prohlásil, že žádný mírový plán předložený Washingtonem jeho národ nepřijme a zpochybnil jeho roli vyjednavače. „Spojené státy ztratily svoji schopnost být mediátory, a přišly tak o svoji roli v politickém vývoji. Straní Izraeli a nehodláme je vůbec nijak akceptovat,“ konstatoval prezident palestinské samosprávy.