Zeman se v Rusku setká kromě Putina také s Gorbačovem či Medvěděvem

Prezident Miloš Zeman se během své návštěvy Ruska setká příští týden s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. V Moskvě bude jednat také s ruským premiérem Dmitrijem Medvěděvem. Na tiskové konferenci to řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Pražský hrad už dříve oznámil, že Zeman návštěvu Ruska zahájí v Soči schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Do Soči Zeman přiletí v pondělí, s Putinem se setká následující den. Součástí schůzky bude i jednání národních delegací, řekl Ovčáček. Na středu má v plánu oběd s Gorbačovem. Setkat se s ním měl už loni v září, kdy měl bývalý šéf Sovětského svazu přicestovat do Prahy, ale cestu ze zdravotních důvodů zrušil. Jednat poté bude i s Medvěděvem.

Ve středu 22. listopadu se český prezident v Moskvě zúčastní zahájení podnikatelského fóra. Další setkání českých a ruských podnikatelů je naplánované na pátek v Jekatěrinburgu. Zeman se tam sejde také s gubernátorem Sverdlovské oblasti a u pomníku uctí památku československých legionářů. Prohlédne si i továrnu, kde se sestavují česká letadla L-410.

Zeman udělí několik vyznamenání

Na středeční večer je naplánována recepce v budově českého velvyslanectví. Podle ředitele odboru protokolu Pražského hradu Miroslava Sklenáře bude slavnostní večer uspořádán jak při příležitosti návštěvy prezidenta Zemana v Rusku, tak i jako připomínka státního svátku 28. října.

Zeman během recepce ocení „do pěti osob“, poznamenal Sklenář. Jména oceněných Pražský hrad tradičně nezveřejňuje. Podle šéfa protokolu by měli být vyznamenáni tři až čtyři váleční veteráni, kteří se podíleli na osvobození Československa na konci druhé světové války. Prezident jim udělí medaile Za hrdinství. Všichni se narodili v roce 1924 a je jim tedy 93 let.

Další vyznamenání dostane podle Sklenáře významná ruská bohemistka. Protože jde o cizí státní příslušníky, může jim být vyznamenání uděleno i v jiné než řádové dny, které jsou 28. října a 1. ledna.

Do Ruska pojede početná delegace podnikatelů

Podle Svazu průmyslu a dopravy doprovodí prezidenta na cestě do Ruska v podnikatelské misi zástupci 129 českých firem. Z nich asi třicet si cestu zařídí vlastními prostředky, zbytek využije vládního speciálu nebo letadla pronajatého od společnosti Travel Service.

Bude to největší podnikatelská delegace Svazu průmyslu a dopravy za pětadvacet let. Kancléř Vratislav Mynář řekl, že další podnikatelé se zúčastní jen jednoho ze seminářů. Celkový počet zástupců českých firem odhadl asi na sto padesát. Do Ruska Zemana doprovodí mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Obchod s Ruskem omezují sankce, které na něj uvalily Evropská unie a USA kvůli anexi Krymu a postoji k bojům na východě Ukrajiny. Zeman se opakovaně proti sankcím vyslovil, nemají podle něj smysl.

Na programu české hlavy státu bude slavnostní zahájení výstavy

Český prezident se v Moskvě zúčastní také otevření výstavy Poklady Pražského hradu. Ovčáček už dříve řekl, že tam bude vystaven i relikviář ze 14. století či o 200 let starší bronzový svícen ze Svatovítského pokladu.

Celkem tam bude vystavena více než stovka předmětů včetně vzácných textilií spojených se svatou Ludmilou a českými královnami. Moskvané uvidí v některém z tamních chrámů i lebku svaté Ludmily.