Slováci vybírají nové župany. Proti kontroverznímu Kotlebovi se spojily ostatní strany

Slováci volí zástupce krajů, vláda i opozice varují před neofašismem (zdroj: ČT24)

V sobotu se na Slovensku konají volby do osmi krajů. Letos poprvé budou lidé vybírat župany jen v jednom kole. Volby navíc poutají pozornost i kvůli tomu, že se proti kontroverznímu Marianu Kotlebovi zformovala široká koalice. Trojice vládních stran i největší opoziční parlamentní strany podpořily podnikatele Jána Luntera. Kotleba překvapil při minulých volbách v roce 2013, když byl zvolen do čela Bánskobystrického kraje.

Lunter je podle průzkumů veřejného mínění  favoritem na vítězství. Pro úspěšného podnikatele byl jedním z důvodů, proč do voleb jít, právě Kotleba. „Naši zemi vede do izolace, tak to se jen přidává k těm marasmům, které v našem kraji jsou,“ říká Lunter.  

Kotlebova strana se hlásí k odkazu fašistického slovenského státu. Na soudu proto leží návrh na její rozpuštění kvůli extremismu a podněcování k nenávisti. 

Prezident Andrej Kiska vyzval Slováky, aby šli k volbám. Kotlebovci jsou podle něj dobře organizovanou, profesionální a velmi nebezpečnou politickou silou. Upozorňuje, že demokracie je vždy jen krok od toho, aby zlo zvítězilo. Podle něj stačí, aby dobří lidé nedělali nic.

Lunter má podle průzkumů až třicetiprocentní náskok, ale tyto odhady mohou voliče upokojit ve smyslu, že není třeba k volbám jít, protože má de facto vyhráno. Řada voličů Kotleby navíc neříká v průzkumech, že bude volit kotlebovce.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT

Kotlebovo vítězství překvapením roku 2013

V krajských volbách před čtyřmi roky uspěli hlavně kandidáti na hejtmana s podporou strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica a podobný výsledek se čeká i letos. O největší překvapení se však postaral právě nynější šéf pravicově populistické strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (L'SNS) Marián Kotleba. Ten byl v přímé volbě zvolen hejtmanem Banskobystrického kraje. 

Výsledky strany ĽSNS ve slovenských okresech
Zdroj: Statistický úřad SR

Kotlebova strana L'SNS, která je pro vystoupení země z EU a NATO a vymezila se vůči Romům, uspěla i v loňských parlamentních volbách na Slovensku. Získala v nich osm procent hlasů a poprvé se dostala do sněmovny.

Je to strana, která sdružuje lidi xenofobního, homofobního, protiromského, protimaďarského a protidemokratického smýšlení, kteří od ní dostávají přesně to, co očekávají. Má tvrdé jádro, které pro ni bude hlasovat v každých volbách.
Marián Leško
komentátor o L'SNS

Kotleba svůj úspěch postavil i na pranýřování tradiční politiky, kterou označuje za prolezlou korupcí a klientelismem. „Pro vládu v Bratislavě Slovensko končí v Trnavě. Za cenu politického boje a zničení někoho, kdo jim nevyhovuje, jsou ochotní obětovat všechny obyvatele našeho kraje,“ tvrdí.

Sám přitom na úřadu zaměstnal svoje příbuzné, spolustraníky a sympatizanty. Podle publicisty Radovana Bránika, který Kotlebovce dlouhodobě sleduje, postupovali podezřele i během kampaně.

„Rozvážely se letáky auty, které patřila župě. Mám dokumenty o tom, že se na župě tiskly volební plakáty, stejně tak na zařízeních, která patří samosprávnému kraji,“ podotkl expert na extremismus Bránik.

Ten tvrdí, že župa podváděla s evidencí docházky některých zaměstnanců tak, aby se mohli účastnit stranických akcí a nepřišli o plat. Vedení župy to označilo za lež.

Kromě Kotleby hraje roli černého koně v Nitranském kraji jeho pravá ruka -  poslanec a dosavadní ředitel jeho župního úřadu Milan Uhrík.

Slovensko čekají krajské volby. Skončí Kotleba jako župan? (zdroj: ČT24)

Nově rozhodne jediné kolo

Regionální volby provázejí dvě hlavní novinky. Po zrušení dvoukolové volby budou hejtmani na Slovensku nově voleni pouze v jednom kole, zvítězí tedy kandidát s nejvyšším počtem získaných hlasů.

Zvolení krajští hejtmani a více než 400 zastupitelů navíc zůstane v úřadu pět let místo obvyklých čtyř. Tento krok umožní uspořádat v roce 2022 krajské volby i volby primátorů měst či starostů obcí v jednom termínu.

Zpravodaj ČT Mathé k šancím Kotlebovy strany v krajských volbách (zdroj: ČT24)

Podle komentátora Mariána Leška může Kotlebově straně nahrát kromě jednokolové volby i nízká volební účast.

„Volby do samosprávných krajů nejsou ani tak o podpoře jako o tom, jak jsou motivovaní voliči jednotlivých stran. A všechno nasvědčuje tomu, že Kotlebova strana má velmi motivované voliče, kteří určitě volit přijdou,“ upozornil komentátor s tím, že není vyloučeno ani to, že tato strana bude mít v některém zastupitelstvu většinu.

„Důvod byl, aby stát ušetřil, aby volby byly levnější, a také proto, aby se podpořila nízká volební účast, která se u těchto krajských voleb pohybuje kolem dvaceti procent. Lidé půjdou k volbám jen jednou a předpokládá se, že jich přijde víc. To může zvýhodnit Kotlebovu stranu, která má disciplinované voliče,“ řekl k jednokolovému hlasování zpravodaj ČT Lukáš Mathé.