Palestinské usmíření. Radikální hnutí Hamas oznámilo dohodu s umírněným Fatahem

Palestinské radikální hnutí Hamas dosáhlo dohody o politickém usmíření se soupeřící stranou Fatah. Po dvoudenním jednání v Egyptě to v prohlášení uvedl šéf Hamasu Ismáíl Haníja. Zástupci obou skupin už dohodu podepsali. V ulicích Gazy oslavovalo uzavření dohody několik tisíc Palestinců. Izraelská vláda v prohlášení zdůraznila, že sjednocení palestinské vlády musí být v souladu s mezinárodními dohodami; požaduje, aby se Hamas vzdal svého ozbrojeného křídla a aby sjednocená vláda uznala Izrael.

„Legitimní vláda… se vrátí (do Gazy),“ řekl čelní představitel delegace Fatahu Azzám Ahmad při slavnostním podepsání dohody mezi hnutími a dodal, že palestinská samospráva, jež sídlí na Západním břehu Jordánu, bude v Gaze „bez výjimky kontrolovat veškeré instituce“ a také hraniční přechody s Izraelem a Egyptem.

Zástupci obou organizací jednali dva dny v Egyptě a prostředníkem byla egyptská tajná služba. „Fatah a Hamas dosáhly za úsvitu dohody, a to za štědré pomoci Egypta,“ uvedl Haníja. Egypt už v minulosti zprostředkoval několik pokusů o usmíření obou hnutí a o vznik jednotné vlády pro Pásmo Gazy i Západní břeh Jordánu. Obě hnutí se už v roce 2014 dohodla, že společnou vládu vytvoří, v Gaze ale stále vládne radikální Hamas. 

Mluvčí Fatahu ještě před zahájením rozhovorů řekl, že cílem tohoto kola bude umožnit palestinské samosprávě operovat i v Pásmu Gazy. „Chceme rozšířit vládu práva na Gazu, tak jak je tomu na Západním břehu Jordánu,“ sdělil mluvčí. Hamas dal před třemi týdny najevo, že je připraven předat odpovědnost za správu Gazy samosprávě.

Zpravodaj ČT Szántó: Nejde o definitivní usmiřovací dohodu mezi Hamasem a Fatahem (zdroj: ČT24)

„Toto není žádná závěrečná usmiřovací dohoda mezi oběma hlavními proudy palestinského politického mainstreamu, ale je to velice důležitý rámec. Došlo pravděpodobně k dohodě na řadě věcí, především na sdílení moci v Pásmu Gazy, kde žijí dva miliony Palestinců. Jde o nový pokus o oživení koaliční vlády mezi Fatahem a Hamasem,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó.

Palestinská samospráva v Ramalláhu oznámila, že její předseda Mahmúd Abbás dohodu uvítal a do měsíce navštíví Pásmo Gazy. Bude to jeho první návštěva od roku 2007.

Vládu v Gaze i přechod v Rafáhu by měla převzít palestinská vláda

Hamas podle dohody předá kontrolu nad hraničním přechodem do Egypta – Rafáh – palestinské vládě. Ostrahu v Rafáhu zajistí prezidentská garda, která by na místě měla začít operovat už 1. listopadu. Trvalé otevření Rafáhu bude znamenat velkou úlevu pro dva miliony obyvatel pásma, kteří kvůli izraelské a egyptské blokádě hranice nemohli volně cestovat. Podle dohody budou na provoz v Rafáhu dohlížet evropští pozorovatelé.

Odpovědnost za vládnutí v Pásmu Gazy podle dohody přejde na kabinet premiéra Ramího Hamdalláha, který předsedá vládě na Západním břehu. Vznikne výbor, který bude mít čtyři měsíce na to, aby rozhodl o osudu tisíců dosavadních zaměstnanců správy Hamasu. Někteří z nich budou začleněni do společné vlády. Další výbor pak rozhodne o zapojení 3000 lidí do policejní jednotky v Gaze. Oficiální předání administrativní kontroly by mělo vstoupit v platnost do 1. prosince.

Stát Izrael a Palestinská území
Zdroj: ČT24

Hamas vyhrál v roce 2006 volby na palestinských územích, ale vláda, v níž byl zastoupen, nezískala mezinárodní důvěru a rozpadla se. V bojích mezi Fatahem a Hamasem pak zvítězil v Pásmu Gazy a od roku 2007 mu vládl. Oslabila ho ale izraelská a egyptská blokáda, několik konfliktů s Izraelem a mezinárodní izolace.

Izraelský tisk upozorňuje, že i když je nyní Hamas ochoten dělit se o vládu v pásmu, v bezpečnostních otázkách shoda nepanuje. Hamas má vlastní ozbrojené křídlo a o něm se v Egyptě nyní nehovořilo. Na to upozorňuje i agentura Reuters, která podotýká, že ačkoliv se k policistům v Gaze přidá asi 3000 členů bezpečnostních složek Fatahu, Hamas zřejmě zůstane nejsilnější palestinskou ozbrojenou skupinou, jelikož má asi 25 tisíc bojovníků.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl nedávno v rozhovoru s egyptskou televizí, že nepřistoupí na to, aby si toto ozbrojené křídlo ponechalo zbraně. Haníja o den později prohlásil, že se Hamas nehodlá vzdát kontroly nad svými zbraněmi, avšak je připraven rozhodovat spolu s Fatahem o tom, kdy a jak budou použity.

  • Palestinská vláda a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás sídlí v Ramalláhu. Umírněnější Abbásovo hnutí Fatah vládne na okupovaném Západním břehu Jordánu, zatímco Pásmo Gazy v roce 2007 obsadilo konkurenční radikální hnutí Hamas.
  • Zdroj: ČTK